Identiteitskaart

Algemeen

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. Een identiteitskaart kunt u digitaal aanvragen of persoonlijk bij het Stadskantoor. Voor het persoonlijk aanvragen en ophalen maakt u een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw identiteitskaart afhalen. Vraag hieronder uw identiteitskaart digitaal aan. Let op! Na de digitale aanvraag moet u nog wel langskomen voor het inleveren van een pasfoto en het nemen van uw vingerafdrukken.

Aanvragen of vernieuwen

Een identiteitskaart is tien jaar geldig als u achttien jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan achttien  jaar is een identiteitskaart vijf jaar geldig. Voorwaarde is wel dat de pasfoto nog lijkt. 

Afspraak maken persoonlijk aanvragen identiteitskaart

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Dan  kunt u een spoedaanvraag doen. Bel ons dan op (0299) 398 398. Als u de identiteitskaart voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

Meenemen bij aanvraag

 • Een goedgelijkende pasfoto die
  • niet ouder is dan zes maanden op het moment van aanvraag en
  • voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • Is uw identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt of gestolen? Dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Kinderen die een eigen identiteitskaart willen, moeten ook naar de gemeente komen.

In de hal van het Stadskantoor in Volendam is het mogelijk om pasfoto's te maken. Dit kan echter niet voor kinderen jonger dan tien  jaar. Daarvoor moet u naar een fotograaf.

Kinderen

Wat zijn de regels bij kinderen?

Kinderen tot twaalf jaar hebben toestemming van beide ouders (gezaghouders) nodig voor een aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart. Vanaf twaalf jaar kunnen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. De toestemming voor afgifte van een paspoort is nodig voor kinderen tot achttien jaar.

 De toestemmingsverklaring online invullen 

 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier hierboven. 
 • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag. En bij het afhalen.
 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan zes maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Geld. Betaling kan contant of per pin.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft van uw kind. Ook als ze zijn verlopen.
 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Reist u met uw kind naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan uw kind? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft.

Meer informatie over reizen met kinderen naar het buitenland.

In de zorg geldt voor de identificatieplicht geen leeftijdsgrens, deze geldt vanaf de geboorte. Ouders moeten dus voor hun kinderen een geldig legitimatiebewijs hebben als ze naar een dokter of andere zorgverlener gaan. 

 • Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingenpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U heeft dan wel toestemming van de curator nodig.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Kwijt of gestolen

Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is deze gestolen? Dan kunt u als inwoner van Edam-Volendam uw vermissing melden en een nieuwe aanvragen.

ID verlopen of beschadigd?

 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij het Stadskantoor.
 • Is uw identiteitskaart (ernstig) beschadigd? Dan vraagt u een nieuwe identiteitskaart aan. Ook levert u de oude identiteitskaart in bij het Stadskantoor in Volendam.

Kosten

2023

Nederlandse Identiteitskaart (NIK) 18 jaar en ouder € 70,35
Nederlandse ID-kaart t/m 17 jaar € 37,95
Spoed Nederlandse Identiteitskaart  € 53,00 extra

Veel gestelde vragen

Meer informatie Identiteitskaart

U bent verplicht om een paspoort of identiteitskaart van iemand die is overleden, in te leveren bij de balie van het Stadskantoor. U hoeft het reisdocument pas in te leveren als u het niet meer nodig heeft bij het regelen van zaken waarbij identificatieplicht bestaat, zoals het opheffen of overschrijven van rekeningen. U krijgt geen oproep om het paspoort of de identiteitskaart in te komen leveren.

In de Basis Registratie Personen (BRP) wordt wel melding gemaakt van het overlijden. Dit voorkomt dat er identiteitsfraude kan worden gepleegd met de identiteit van de overledene.

Ja, u kunt voor € 4,95 (tarief 2021) uw reisdocument op elk adres in Nederland laten bezorgen (met uitzondering van de Waddeneilanden).

Dit kunt u aangeven bij de (digitale) aanvraag van uw reisdocument.

Ga er zorgvuldig mee om. Het is een waardevol document. Gooi het document niet weg als het verlopen is. Het  document moet bij aanvraag van een nieuw document ingeleverd worden. Bij vermissing moet een procesverbaal van vermissing opgemaakt worden.

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen. Dit zijn bijvoorbeeld ambassades en consulaten. Ook kunnen zij terecht bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag zijn veel verschillende documenten nodig.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig heeft. En kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.