Vreemdelingenpaspoort

Algemeen

Heeft u een geldige verblijfsvergunning, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort persoonlijk bij ons aan de balie aanvragen. Met een vreemdelingenpaspoort kunt u naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst. Maak hier een afspraak.

Aanvragen

U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen als u:

 • Geen vluchtelingenstatus heeft.
 • Geen paspoort van uw land van herkomst heeft.
 • In Nederland woont, maar u heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
 • Een verblijfsvergunning heeft.
 • Staat ingeschreven bij de gemeente waar u het paspoort aanvraagt.

Kinderen een eigen vreemdelingenpaspoort

Kinderen met een verblijfsvergunning, hebben een eigen vreemdelingenpaspoort nodig. Voor de aanvraag is schriftelijke toestemming nodig van de ouders of een voogd.

Paspoort in eigen land opvragen

Het aantonen dat u uw eigen land om een paspoort heeft verzocht, kan alleen door uw verzoeken aangetekend te versturen. Als u na vier tot zes weken niets heeft vernomen doet u dit nog een keer. Heeft u dan na vier tot zes weken weer niets vernomen? Dan kunt u met de bewijsstukken de aanvraag indienen.

Wenst u voor uw eigen veiligheid uw adresgegevens niet mee te zenden naar bijvoorbeeld uw ambassade? Dan kunt u het adres van het Stadskantoor, W. van der Knoopdreef 1 te Volendam in de brief vermelden. In dit geval stuurt men, als een antwoord wordt gegeven, dit antwoord naar het Stadskantoor.

Wij hebben in deze procedure slechts een adviserende rol en geen beslissende. Het besluit wordt genomen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor het ophalen van uw vreemdelingenpaspoort kunt u hier een afspraak maken.

Goed om te weten

Heeft u een vluchtelingenstatus? Dan vraagt u geen vreemdelingen- maar een vluchtelingenpaspoort aan. 

U vraagt een vreemdelingenpaspoort persoonlijk aan bij het Stadskantoor. Er worden vingerafdrukken gemaakt. Kinderen onder de twaalf jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken. U haalt uw vreemdelingenpaspoort persoonlijk op. Doe dit binnen drie maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt het paspoort. 

Geldigheid

Een vreemdelingenpaspoort is maximaal vijf jaar geldig. Hoe lang uw vreemdelingenpaspoort precies geldig is, hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning.

Hoe lang duurt het?

Het duurt twee tot vier maanden voordat uw vreemdelingenpaspoort klaar is. De procedure duurt zo lang omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken meebeslissen over uw aanvraag.

Meenemen

 • Uw geldige verblijfsvergunning.
 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan zes maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Uw oude vreemdelingenpaspoort (als u die heeft).
 • Pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Als u een vreemdelingenpaspoort aanvraagt voor uw kind, neem dan ook het volgende mee:

 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of een voogd. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier van de gemeente.
 • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of een voogd.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? Dan kunt u als inwoner van Edam-Volendam uw vermissing melden en een nieuwe aanvragen.

Kosten

Kosten 2023: € 58,85
Kosten 2024: €63,40