Paspoort of ID-bewijs kwijt of gestolen

Algemeen

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt of is het gestolen? Dan kunt u een nieuwe aanvragen. U bent verplicht om eerst een verklaring van vermissing af te leggen. Moet u onmiddellijk op reis? Dan kunt u een noodpaspoort (of nooddocument) aanvragen.

Nederland of buitenland

 • Is uw paspoort of ID-kaart in Nederland kwijt of gestolen? Dan kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring van vermissing. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort of identiteitskaart te voorkomen. En voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. De overheid registreert bij een verklaring van vermissing het documentnummer van uw vermiste paspoort of ID-kaart. Deze registratie helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude.
 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen wel aan te raden.
 • Moet u onmiddellijk op reis? Dan kunt u een noodpaspoort of nooddocument aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.
 • Als u uw oude paspoort of ID-kaart terugvindt, bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Het paspoort of de ID-kaart is namelijk niet meer geldig.
 • Verliest u uw paspoort of ID-kaart in het buitenland? Dan doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit heeft u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie.
 • Vraag bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een noodpaspoort/document aan. 
 • Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen.

Meenemen

 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan zes maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • Vraagt u een tweede paspoort aan? Neem dan bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig heeft.
 • Eventueel het buitenlandse proces-verbaal als u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland bent kwijtgeraakt.
 • Pinpas (of contant geld) om te betalen.

Hoe lang duurt het?

Meestal is uw paspoort of identiteitskaart na vijf werkdagen klaar.

Het kan zijn wij onderzoek moeten doen om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort of identiteitskaart krijgt.

Noodpaspoort

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan een noodpaspoort aanvragen. Het noodpaspoort is alleen om te reizen. Bij de Koninklijke Marechaussee kunt u het noodpaspoort aanvragen.

Identiteitsfraude

Veilige kopie identiteitskaart/paspoort

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Heeft u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.