Cultureel erfgoed

Algemeen

Onze gemeente is rijk aan cultureel erfgoed. U vindt hier veel rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. De oude kern van Edam is een rijksbeschermd stadsgezicht en de oude kom van Volendam is een gemeentelijk beschermd cultuurhistorisch attentiegebied (met vijf deelgebieden). Ook zijn er nog vele interessante archeologische locaties. Vul onderstaand aanvraagformulier als u voor subsidie in aanmerking wilt komen.

Soorten monumenten

Rijksmonumenten

Rijksmonumenten zijn door het rijk aangewezen. Ze worden beschermd op grond van de Erfgoedwet en het overgangsrecht van de Monumentenwet. In onze gemeente staan maar liefst 221 rijksmonumenten.

De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2024. 

Alle nationale wet- en regelgeving kunt u vinden op www.overheid.nl. U kunt daarnaast alle informatie over rijksmonumenten vinden op cultureelerfgoed.nl.

Provinciale monumenten

Provinciale monumenten zijn door de provincie aangewezen en worden beschermd op grond van de Erfgoedverordening Noord-Holland 2017. U vindt in onze gemeente 25 provinciale monumenten.

Alle nationale wet- en regelgeving kunt u vinden op overheid.nl. Op de website van de provincie Noord-Holland vindt u ook veel informatie.

Gemeentelijke monumenten

In onze gemeente vindt u ook veel gemeentelijke monumenten. Gemeentelijke monumenten zijn door de gemeente aangewezen en worden beschermd door middel van de Erfgoedverordening gemeente Edam-Volendam en een dubbelbestemming in het Omgevingsplan (v/h tot 31-12-2023 genoemd 'bestemmingsplan ), met bijbehorende regels. Het gaat om de volgende Omgevingsplannen (v/h tot 31-12-2023 genoemd 'bestemmingsplan): 

  • Oorgat e.o.
  • Oude Kom Volendam 2012
  • Europaplein/ Zeestraat e.o.
  • Kleiperk
  • Beschermd Stadsgezicht Edam.

De Omgevingsplannen (v/h tot 31-12-2023 genoemd bestemmingsplannen) vindt u op ruimtelijkeplannen.nl 

In 2020 is het monumentenbeleid geëvalueerd

Alle nationale wet- en regelgeving kunt u vinden op overheid.nl.

Erfgoedverordening

De erfgoedverordening gaat vanaf 1 januari 2024 op in de Verordening Fysieke Leefomgeving.

De erfgoedverordening 2020 wordt per 1 januari 2024 ingetrokken. 

Subsidiemogelijkheden

U kunt in sommige gevallen subsidie krijgen voor het verbouwen of herstellen van een monument. 

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten

Voor gemeentelijke monumenten verlenen wij subsidie ter tegemoetkoming in de kosten van onder andere onderhoud, reparatie en herstel.

U komt in aanmerking voor subsidie als:

  • u eigenaar bent van een gemeentelijk monument;
  • u eigenaar bent van een pand dat is geregistreerd op de lijst ‘van Sliekerpanden’;
  • u nog niet gestart bent met de werkzaamheden.

In de subsidieregeling staat omschreven welke kosten en werkzaamheden voor subsidie in aanmerking komen. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld het herstel van gevels, voegwerk, kozijnen, reparaties aan goten en schilderwerk. Subsidie mag voor dezelfde werkzaamheden aan het hetzelfde onderdeel van het pand één keer per vijf jaar worden aangevraagd.

De lijst van ‘Sliekerpanden’ is als bijlage opgenomen in de subsidieregeling.

Subsidie aanvragen

Bijlagen bij de aanvraag

Bij de aanvraag moeten de volgende stukken worden ingediend:

  1. Een beschrijving van de technische staat of het bouwkundig inspectierapport van het monument waarin de gebreken van het monument nauwkeurig staan vermeld.
  2. Tekeningen en foto’s van de bestaande situatie.
  3. Voor zover van toepassing tekeningen waarop de voorgenomen herstelwerkzaamheden of wijzigingen staan aangegeven.
  4. Een bestek of werkomschrijving per onderdeel van de toe te passen constructies, materialen, afwerkingen en kleuren alsmede van de wijze van verwerking daarvan.
  5. Een begroting, niet ouder dan twee jaar, gespecificeerd naar activiteit, mensuren en materialen.
  6. Een verleende omgevingsvergunning (indien de instandhoudingswerkzaamheden als vergunningsplichtig zijn aangemerkt) voor de instandhoudingswerkzaamheden zoals beschreven in de subsidieaanvraag.

Het college kan bepalen dat er naast de bovengenoemde stukken nog andere stukken moeten worden overlegd.

Machtigen

Als u de aanvraag voor subsidie namens een eigenaar invult, dient u een door de eigenaar ondertekende machtiging mee te sturen.

Subsidie aangevraagd en wat nu?

Na de aanvraag maken wij met u een afspraak voor een bezoek op locatie. Wij controleren daarna de begroting en stellen het subsidiebedrag vast. Als de aanvraag voldoet aan de regels om in aanmerking te komen voor subsidie, wordt de subsidie verleend. Het uit te betalen bedrag wordt vervolgens gereserveerd. De doorlooptijd bij een volledige aanvraag bedraagt maximaal acht weken. Na het verlenen van de subsidie kunnen de werkzaamheden starten. Deze moeten binnen één jaar worden uitgevoerd.

Subsidieplafond en voorrangsregeling

Indien het jaarlijks beschikbaar subsidiebudget, het subsidieplafond, wordt overschreden wordt de aanvraag geweigerd. Het college kan dan besluiten de aanvraag aan te merken als een aanvraag per 1 januari van het opvolgende jaar. Voor de bepaling van de volgorde van deze aanvragen is de volgorde van binnenkomst in het oorspronkelijke jaar bepalend. Dit besluit kan voor dezelfde aanvraag slechts één keer genomen worden.

Verantwoording en uitbetaling

Zijn de werkzaamheden uitgevoerd en door u als eigenaar gereed gemeld? Dan wordt er op locatie gecontroleerd. Wij kijken dan of er daadwerkelijk is voldaan aan de beschikking, de subsidieverlening. Na de controle van de facturen en betalingsbewijzen ontvangt u als eigenaar de subsidievaststelling. Binnen acht weken na de vaststelling ontvangt u het geld op uw rekening.

Het bedrag dat wordt uitgekeerd is nooit meer dan 50% van de investering met een maximum van €5.000,-

Vragen

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Mail of bel ons dan via info@edam-volendam.nl of (0299) 398 398. 

Bent u niet in de gelegenheid om de aanvraag digitaal in te dienen, dan kunt u de aanvraag ook op papier doen. Het aanvraagformulier  kunt u opvragen op info@edam-volendam.n

Vergunningen

Voor werkzaamheden waarbij het monument gewijzigd wordt, hebt u een omgevingsvergunning nodig. Een vergunningscheck en een aanvraag kunt u doen via het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Voert u onderhoud uit en wijzigt er niets aan het monument? Dan heeft u geen omgevingsvergunning nodig. U moet de werkzaamheden wel even melden bij ons. 

Komt u er niet uit of hebt u nog vragen? Mail of bel dan naar de sectie Bouwen en Milieu. Dat kan via omgevingsvergunning@edam-volendam.nl of via (0299) 398 398.

Meer informatie

Verduurzamingsmaatregelen bij monumenten

Hier vindt u het Schema regelgeving monumenten Edam-Volendam. Dit is bedoeld om u inzicht te geven in de (on)mogelijkheden van verschillende verduurzamingsmaatregelen.

Monumenten Community

Bent of wordt u eigenaar van een monument? Dan kunt u voor uitdagende en specifieke kwesties komen te staan. Soms hebt u vragen waar niet zomaar een antwoord op te vinden is. Op de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Hier kunt u elkaar vinden en van elkaar leren; want samen weet je meer! Doe mee op het online platform en/of tijdens bijeenkomsten. Kijk op de website en word lid: community.monumenten.nl

Monumentenschildjes

Eigenaren van monumenten kunnen eenmalig bij de gemeente kosteloos een monumentenschildje ophalen. U moet hiervoor wel even afraken maken. Dit kan via info@edam-volendam.nl of (0299) 398 398.

Archeologie

In 2015 is de beleidsnota archeologie met archeologische beleidskaart vastgesteld. Het beleid is inmiddels vertaald naar de Omgevingsplannen (v/h tot 31-12-2023 genoemd bestemmingsplannen).

In de gemeente Edam-Volendam zijn veel archeologische onderzoeken gedaan. U vindt veel onderzoeken op de website van EASY. De beleidsnota en de onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van de gemeente zelf kunt u bij ons opvragen.

Interessante websites

Vragen

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Mail of bel ons dan via info@edam-volendam.nl of (0299) 398 398.