Toeristenbelasting

Algemeen

U bent toeristenbelasting verschuldigd voor iedereen die tegen betaling bij u overnacht. En die niet ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van onze gemeente. De belasting geldt dus voor alle betalende gasten die blijven slapen. Dat kunnen bijvoorbeeld ook mensen zijn die vanwege hun werk voor langere tijd in onze gemeente verblijven. U mag de toeristenbelasting doorberekenen aan uw gasten en draagt het weer af aan ons.

Aanmeldingsplicht
Bent u van plan om slaapgelegenheid aan te bieden? Geef dit dan van tevoren aan ons door. Dat kan via het onderstaande formulier.

Geen DigiD of eHerkenning?

Beschikt u niet over een DigiD of E-herkenning? Neem dan contact met ons op.

Let op: in sommige gevallen heeft u een vergunning nodig voor het aanbieden van nachtverblijf. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via (0299) 398 398 of per e-mail via omgevingsvergunning@edam-volendam.nl.

Registratieplicht


U bent verplicht om een nachtverblijfregister bij te houden. Hierin houdt u bij wie er bij u overnacht en in welke periode. Het nachtverblijfregister kunt u via mail of telefonisch bij ons opvragen: info@edam-volendam.nl of (0299) 398 398.

U mag ook een eigen nachtverblijfregister gebruiken. Deze moet dan wel dezelfde informatie bevatten als ons model.

Wanneer doe ik aangifte toeristenbelasting?

Wij heffen de belasting achteraf bij u. Jaarlijks ontvangt u in januari een aangiftebiljet. Hierop moet u aangeven hoeveel overnachtingen er in het voorgaande jaar hebben plaatsgevonden. U bent verplicht om aangifte te doen, ook als er geen overnachtingen zijn geweest.

Jaarlijkse controle

Elk jaar controleren wij steekproefsgewijs een aantal aangiften en registraties voor de toeristenbelasting. De controleur neemt in dat geval contact met u op om een afspraak te maken.

Tarieven

De tarieven per persoon per overnachting bedragen in 2023:
                                              
a.    Op een kampeerterrein € 1,36
b.    In accommodaties anders dan een kampeerterrein € 3,01

De hoogte van de aanslag stellen wij vast aan de hand van tarieven uit de Verordening Toeristenbelasting.

Bezwaar maken?

Bent u het niet eens met de aanslag?  Lees dan hier hoe u bezwaar kunt maken.