Toeristenbelasting

Algemeen

U moet toeristenbelasting betalen voor iedereen die tegen betaling bij u overnacht. En die niet ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van onze gemeente. De belasting geldt dus voor alle betalende gasten die blijven slapen. Dat kunnen bijvoorbeeld ook mensen zijn die vanwege hun werk voor langere tijd in onze gemeente verblijven. U mag de toeristenbelasting doorberekenen aan uw gasten en draagt het weer af aan ons.

Aanmeldingsplicht
Bent u van plan om slaapgelegenheid aan te bieden? Geef dit dan van tevoren aan ons door. Dat kan via het onderstaande formulier.

Geen DigiD of eHerkenning?

Beschikt u niet over een DigiD of E-herkenning? Neem dan contact met ons op.

Let op: in sommige gevallen heeft u een vergunning nodig voor het aanbieden van nachtverblijf. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via (0299) 398 398 of per e-mail via omgevingsvergunning@edam-volendam.nl.

Registratieplicht

U bent verplicht om een nachtverblijfregister bij te houden. Hierin houdt u bij wie er bij u overnacht en in welke periode. Dit zijn de gegevens die u hierbij moet invullen:

 • Naam
 • Geboortedatum
 • Woonplaats
 • Datum aankomst
 • Datum vertrek
 • Aantal overnachtingen
 • Aantal personen
 • Totaal (aantal nachten x aantal personen)

Aangifte doen

Jaarlijks moet u vóór 1 februari aanfite doen. Wij heffen de belasting achteraf bij u. Jaarlijks ontvangt u in januari een aangiftebiljet. Hierop moet u aangeven hoeveel overnachtingen er in het voorgaande jaar hebben plaatsgevonden. U bent verplicht om aangifte te doen, ook als er geen overnachtingen zijn geweest.

Tarieven

De hoogte van de aanslag stellen wij vast aan de hand van tarieven uit de Verordening Toeristenbelasting.

De tarieven per persoon per overnachting bedragen in 2023:        

 • Op een kampeerterrein € 1,36
 • In accommodaties anders dan een kampeerterrein € 3,01

Berekeningswijze bij standplaatsen op campings

 • Voor vaste standplaatsen op campings geldt een forfaitaire berekeningswijze. Wij gaan dan uit van gemiddeld 118,8 overnachtingen per standplaats.
  U kunt er ook voor kiezen om voor de vaste standplaatsen te worden aangeslagen op basis van het werkelijk aantal overnachtingen. In dat geval moet u voor de vaste standplaatsen ook een nachtverblijfregister bijhouden.
 • Voor de standplaatsen die worden verhuurd aan wisselende gasten, geldt geen forfaitaire berekening. Voor deze plaatsen moet u dus altijd een nachtverblijfregister bijhouden. 

Bezwaar maken?

Bent u het niet eens met de aanslag?  Lees dan hier hoe u bezwaar kunt maken. 

Jaarlijkse controle

Elk jaar controleren wij steekproefsgewijs een aantal aangiften en nachtverblijfregistraties voor de toeristenbelasting. De controleur neemt in dat geval contact met u op om een afspraak te maken.

Afmelden en wijzigingen doorgeven

Bent u gestopt met het aanbieden van de mogelijkheid tot overnachten? Of wilt u een andere wijziging doorgeven? Stuur dan een e-mail naar belastingen@edam-volendam.nl.