Toeristenbelasting

Algemeen

U moet toeristenbelasting betalen voor iedereen die tegen betaling bij u overnacht. En die niet ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van onze gemeente. De belasting geldt dus voor alle betalende gasten die blijven slapen. Dat kunnen bijvoorbeeld ook mensen zijn die vanwege hun werk voor langere tijd in onze gemeente verblijven. U mag de toeristenbelasting doorberekenen aan uw gasten en draagt het weer af aan ons.

Vergunning nodig?
Bent u van plan om toeristen te ontvangen? Check dan eerst of u hiervoor een vergunning nodig heeft. Dat kan telefonisch via (0299) 398 398.

Aanmeldingsplicht
Heeft u de vergunningscheck gedaan en gaat u starten met het aanbieden van verblijf aan toeristen?
Dan moet u zich aanmelden voor de toeristenbelasting. Dat kan u hier via de button doen.

Geen DigiD of eHerkenning?

Beschikt u niet over een DigiD of E-herkenning? Neem dan contact met ons op via belastingen@edam-volendam.nl.

Nachtverblijfregister

U bent verplicht om een nachtverblijfregister bij te houden. Hierin moet u onderstaande gegevens bijhouden:

 • Naam
 • Geboortedatum
 • Woonplaats
 • Datum aankomst
 • Datum vertrek
 • Aantal overnachtingen
 • Aantal personen
 • Totaal (aantal nachten x aantal personen)

Aangifte doen

Jaarlijks moet u vóór 1 februari aangifte doen. Wij heffen de belasting achteraf bij u. Jaarlijks ontvangt u in januari een aangiftebiljet. Hierop moet u aangeven hoeveel overnachtingen er in het voorgaande jaar hebben plaatsgevonden. U bent verplicht om aangifte te doen, ook als er geen overnachtingen zijn geweest.

Tarieven

De hoogte van de aanslag stellen wij vast aan de hand van tarieven uit de Verordening Toeristenbelasting.

De tarieven per persoon per overnachting bedragen in 2024:        

 • Op een kampeerterrein € 1,45
 • In accommodaties anders dan een kampeerterrein € 3,40

Berekeningswijze bij standplaatsen op campings

 • Voor vaste standplaatsen op campings geldt een forfaitaire berekeningswijze. Wij gaan dan uit van gemiddeld 118,8 overnachtingen per standplaats.
  U kunt er ook voor kiezen om voor de vaste standplaatsen te worden aangeslagen op basis van het werkelijk aantal overnachtingen. In dat geval moet u voor de vaste standplaatsen ook een nachtverblijfregister bijhouden.
 • Voor de standplaatsen die worden verhuurd aan wisselende gasten, geldt geen forfaitaire berekening. Voor deze plaatsen moet u dus altijd een nachtverblijfregister bijhouden. 

Bezwaar maken?

Bent u het niet eens met de aanslag?  Lees dan hier hoe u bezwaar kunt maken. 

Jaarlijkse controle

Elk jaar controleren wij steekproefsgewijs een aantal aangiften en nachtverblijfregistraties voor de toeristenbelasting. De controleur neemt in dat geval contact met u op om een afspraak te maken.

Afmelden en wijzigingen doorgeven

Bent u gestopt met het aanbieden van de mogelijkheid tot overnachten? Of wilt u een andere wijziging doorgeven? Stuur dan een e-mail naar belastingen@edam-volendam.nl.