Stemmen in een andere gemeente of vanuit het buitenland

Algemeen

Stemt u in een andere gemeente dan de gemeente waar u woont? Dan heeft u een kiezerspas nodig. U kunt een kiezerspas aanvragen met uw DigiD. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen door de burgemeester zijn ontvangen 

Persoonlijk kiezerspas aanvragen

Mondeling een kiezerspas aanvragen kan tot uiterlijk een dag voor de verkiezingen 12.00 uur. Hiervoor moet u zich persoonlijk met uw stempas melden bij de sectie Publiek in het Stadskantoor in Volendam. Maak hiervoor een afspraak via (0299) 398 398.

Neem het volgende mee:

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • uw stempas

Bewaar uw kiezerspas goed. U krijgt geen nieuwe pas als u de kiezerspas kwijtraakt. 

Stemmen als u in het buitenland woont 

Als u in het buitenland woont en niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, Bonaire, Sint Eustatius of Saba, kunt u alleen stemmen bij verkiezingen voor raadgevende referenda, de Tweede Kamer en het Europees Parlement. 

  • U registreert uzelf één keer bij de gemeente Den Haag.     
  • De documenten waarmee u kunt stemmen, krijgt u bij iedere verkiezing van raadgevende referenda, de Tweede Kamer en het Europees Parlement automatisch per post. Opnieuw registreren voor elke verkiezing is daarom niet nodig.   

Stemmen en tijdelijk verblijf in het buitenland

Er zijn twee mogelijkheden om te stemmen voor kiezers die tijdelijk in het buitenland zijn, bijvoorbeeld voor werk of studie. 

  1. De kiezer stemt via een schriftelijke volmacht. De aanvraag (model L 8) doet u hier.
     
  2. De kiezer stemt zelf per brief. Deze kiezer moet een buitenlands postadres hebben. De kiezer vraagt dit aan bij de gemeente Den Haag. De volledige aanvraag, ondertekend en met kopie van het geldige Nederlandse identiteitsdocument, moet uiterlijk 10 mei 2024 ontvangen zijn.

Aanvullende informatie

  • De gemeente Den Haag regelt de verkiezingen voor alle kiezers buiten Nederland. Ga voor meer informatie naar de pagina Kiezers buiten Nederland op de website van de gemeente Den Haag.
  • Als u geregistreerd bent als kiezer in het buitenland en u verhuist naar een ander adres in het buitenland, dan kunt u dit doorgeven aan de gemeente Den Haag. Op die manier blijft uw adres actueel.