Paspoort

Algemeen

Een paspoort kunt u digitaal aanvragen of persoonlijk bij het Stadskantoor. Voor het persoonlijk aanvragen en ophalen maakt u een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw paspoort afhalen. Vraag hieronder uw paspoort digitaal aan. Let op! Na de digitale aanvraag moet u nog wel langskomen voor het inleveren van een pasfoto en het nemen van uw vingerafdrukken.

Paspoortpiek

Paspoorten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Veel mensen hebben toen gewacht op het nieuwe document omdat het langer geldig is. Bovendien hoefden mensen pas na 10 jaar voor een nieuw document terug te komen in plaats van na 5 jaar. De vraag naar nieuwe paspoorten en identiteitskaarten is de komende periode dus erg hoog. 

Drukke periode

In deze periode kunnen de wachttijden voor het aanvragen van een nieuw identiteitsdocument oplopen. Vraag daarom ruim op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u op tijd een nieuw identiteitsdocument heeft. Maak voor het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart een afspraak. Dat kan online of telefonisch  via (0299) 398 398. 

Aanvragen of vernieuwen

Een paspoort is tien jaar geldig. Een paspoort t/m 17 jaar is vijf jaar geldig. Voorwaarde is wel dat de pasfoto nog lijkt. Iets om rekening mee te houden bij de aanvraag van een paspoort voor baby's en kinderen. Ook als uw uiterlijk erg verandert kan het nodig zijn een nieuw paspoort aan te vragen. Ook als het nog niet verlopen is. Vanaf twaalf jaar nemen wij bij de aanvraag voor een paspoort twee vingerafdrukken af.

Wilt u uw paspoort persoonlijk bij de balie van het Stadskantoor aanvragen? Dan kunt u daarvoor een afspraak maken. Komt u met meer personen (of kinderen)? Maak dan voor ieder persoon waar u een paspoort voor wilt aanvragen een aparte afspraak.  Zo hebben wij voor elk persoon genoeg tijd.
Let op: Kinderen waar u een paspoort voor aanvraagt moeten meekomen bij de afspraak.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Bel ons op (0299) 398 398. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt kunt u het de volgende werkdag ophalen. 

Meenemen

Bij het aanvragen of vernieuwen 

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto. Let op de eisen.
  • Geld. U betaalt het paspoort contant of per pin.

In de hal van het Stadskantoor in Volendam is het mogelijk om pasfoto's te maken. Dit kan echter niet voor kinderen jonger dan tien jaar. Daarvoor moet u naar een fotograaf.

Bij het ophalen van uw paspoort

Na ongeveer een week kunt u uw paspoort ophalen, maak hiervoor een afspraak! 

Jonger dan achttien jaar

Kinderen tot achttien jaar hebben toestemming van beide ouders (gezaghouders) nodig voor een aanvraag van een Nederlands paspoort. Tot twaalf jaar moet ten minste één van de ouders (gezaghouders) aanwezig zijn bij de aanvraag. Vanaf twaalf jaar kunnen kinderen zelfstandig een identiteitskaart aanvragen.

 De toestemmingsverklaring online invullen.

Wat neem je mee?

  • Al je identiteitsbewijzen en paspoorten. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto. Let op de eisen.
  • Legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.
  • Geld. Betalen gaat contant of per pin.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich nodig als ze naar het buitenland reizen. Reist u met uw kind naar het buitenland en heeft u  een andere achternaam dan uw kind? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Zie ook: reizen met kinderen.

Per 1 december kunt u de nieuwe versie van het formulier 'toestemming reizen met minderjarigen naar het buitenland' online downloaden op de website van de Rijksoverheid en handmatig invullen. Er is ook een Engelse versie beschikbaar. 
Heeft u vragen over dit onderwerp? Of vragen over de persoonlijke situatie? Kijk dan op de vakantielijn van het Centrum IKO

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort kwijt? Of is het gestolen? Dan kunt u als inwoner van Edam-Volendam uw vermissing melden en een nieuwe aanvragen.

Kosten

2024

Paspoort€83,85
Paspoort t/m 17 jaar€63,40
Vluchtelingen-/vreemdelingenpaspoort €63,40
Spoedpaspoort€57,00 EXTRA
Zakenpaspoort€83,85

 

Veel gestelde vragen

Meer informatie Paspoort

Ja, u kunt voor € 4,95 (tarief 2021) uw reisdocument op elk adres in Nederland laten bezorgen. Met uitzondering van de Waddeneilanden.

Dit kunt u aangeven bij de (digitale) aanvraag van uw reisdocument.

U bent verplicht om een paspoort of identiteitskaart van iemand die is overleden, in te leveren bij de balie van het Stadskantoor te Volendam. U levert het reisdocument pas in als u het niet meer nodig heeft bij het regelen van zaken waarbij identificatieplicht bestaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het opheffen of overschrijven van rekeningen. U krijgt geen oproep om het paspoort of de identiteitskaart in te komen leveren. In de Basis Registratie Personen (BRP) wordt wel melding gemaakt van het overlijden. Dit voorkomt dat er identiteitsfraude kan worden gepleegd met de identiteit van de overledene.

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Soms is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Maar het is ook mogelijk dat u een visum nodig hebt. Of dat uw paspoort nog minimaal drie maanden geldig is. Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig heeft? Of dat er andere regels gelden om het land binnen te komen? Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid. Wilt u daarna een visum aanvragen? Dan kunt u onder meer terecht bij de ANWB.

Wees voorzichtig met uw reisdocument

Ga er zorgvuldig mee om. Het is een waardevol document. Gooi het document niet weg als het verlopen is. Het  document moet bij aanvraag van een nieuw document ingeleverd worden. Bij vermissing moet een procesverbaal van vermissing opgemaakt worden.