Duurzaam wonen

U wilt graag een comfortabel huis én een lage energierekening. Er zijn veel mogelijkheden om uw energieverbruik flink te verlagen. Wij helpen u graag op weg.

Welke type woning u ook heeft, u kunt altijd beginnen met kleine aanpassingen uit onze energiebespaargids

Regionaal energieloket

Wilt u het groter aanpakken en zoekt u informatie en persoonlijk advies? Start dan bij het Regionaal energieloket. Het onafhankelijke advies van het Regionaal energieloket is gratis voor inwoners van onze gemeente. U kunt hen bellen op 088 525 4110 (lokaal tarief) of een mail sturen vragen@regionaalenergieloket.nl.

Woningtypen

Heeft u een appartement? Veel beslissingen over verduurzaming worden samen gemaakt met de andere eigenaren of door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Soms kunt u zelf al maatregelen nemen,  zoals HR++ glas of isolerende voorzetwanden. Dit is afhankelijk van de afspraken in uw VvE. Voor meer informatie over de subsidies voor VvE's kunt u terecht bij de volgende websites.

Waar vind ik informatie en advies?

 • Op de website van het Regionaal energieloket vindt u veel informatie. U kunt hen bellen of via hun website een bericht sturen voor persoonlijk advies. Dit advies is gratis en onafhankelijk.
 • Heeft u onze 24 bespaartips al toegepast?
 • Vereniging Eigen Huis biedt informatie over verduurzamen  van appartementengebouwen.

Hoe kan ik mijn verduurzaming financieren?

U heeft een eigen woning en die wilt u verduurzamen. Bijvoorbeeld doordat u een warmtepomp plaatst of overstapt naar elektrisch koken. Of misschien overweegt u vloerisolatie. Waar kunt u het beste beginnen en hoe kunt u dit financieren? Elk huis is anders en daarom is verduurzaming altijd maatwerk. Wij zetten handige informatie voor u op een rijtje.

Waar vind ik informatie en advies?

Hoe kan ik mijn verduurzaming financieren?

 • Op de website van het Regionaal energieloket  vindt u informatie over subsidies. U kunt hen bellen of via hun website een berichtje sturen voor persoonlijk advies. Dit advies is gratis en onafhankelijk.

Woont u in een (rijks)monument of beschermd stads-/dorpsgezicht? Wat wel en niet mag is niet altijd makkelijk te vinden. Wij helpen u graag op weg. 

Waar vind ik informatie en advies?

Hoe kan ik mijn  verduurzaming financieren?

 • Op de Groene Menukaart vindt u financieringsmogelijkheden als subsidies, leningen en andere gunstige financieringsmogelijkheden voor verduurzaming
 • Op monumenten.nl staan opties tot subsidies, leningen, hypotheken en fondsen.

Gratis vooronderzoek zonnepanelen

Wij willen het plaatsen van zonnepanelen stimuleren, ook als uw woning een beschermde status heeft. In de meeste gevallen is een omgevingsvergunning dan vereist. Dit is nodig voor een goede balans tussen verduurzaming en het behoud van cultuurhistorische waarden. Hier zijn legeskosten aan verbonden. Voor meer zekerheid kunt u eerst een gratis vooronderzoek aanvragen. Dan weet u of het zin heeft om een vergunning voor zonnepanelen aan te vragen.

Vraagt u een gratis vooronderzoek aan?

Dan maken wij een afspraak bij uw woning. Samen met een lid van de Welstand- en Monumentencommissie Edam-Volendam bekijken we uw situatie. Dit bespreken wij met de hele commissie. Daaruit krijgt u advies of een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor uw situatie kansrijk is. Het vooronderzoek is gratis, maar let op: als u na het vooronderzoek een omgevingsvergunning aanvraagt, betaalt u de gebruikelijke leges.

Hoe vraagt u dit gratis vooronderzoek aan?

U kunt een vooronderzoek aanvragen door een e-mail te sturen naar omgevingsvergunning@edam-volendam.nl. Vermeld in deze e-mail de volgende gegevens:

 • Uw naam, adres en telefoonnummer.
 • Een tekening van het dakvlak waarop u zonnepanelen wilt plaatsen
 • Het aantal zonnepanelen.
 • De positie van de panelen op het dakvlak.
 • Het type zonnepanelen dat u wilt laten plaatsen.

Meer informatie over monumenten

Kijk voor meer informatie over monumenten op onze pagina cultureel erfgoed.

Ook als huurder kunt u verduurzamen. U kunt bijvoorbeeld tochtstrippen aanbrengen of radiatorventilatoren plaatsen. Als huurder kan en mag u niet alles zelf aanpassen in een woning. Uw verhuurder is verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan uw huurwoning. Neem voor grote maatregelen contact op met uw verhuurder.

Waar vind ik informatie en advies?

 

Bespaartips

Heeft u onze 24 bespaartips al toegepast?

Elektrisch rijden

In onze gemeente staan 64 oplaadpalen en dat aantal gaat de komende tijd groeien. Wilt u een aanvraag voor een laadpaal doen? Of bent u benieuwd waar laadpalen staan in uw omgeving? Ga dan naar onze pagina 'Elektrische laadpaal aanvragen'.

Logo provincie Noord-Holland

Logo provincie Noord-Holland

Bovenstaande hulpmiddelen voor duurzaam wonen zijn mede tot stand gekomen met financiële steun van de provincie Noord- Holland.