Urgentieverklaring

Algemeen

Zit u in een noodsituatie en heeft u dringend een huis nodig? Dan kunt u in aanmerking komen voor een urgentieverklaring.Wij hebben het aanvragen van een urgentieverklaring uitbesteed aan een onafhankelijke commissie binnen de gemeente Zaanstad. Uw aanvraag wordt behandeld door deze commissie.

Aanvragen en informatie

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor urgentie leest u op de website als u hierboven klikt op 'aanvragen' en voordat u daar het formulier invult. Dit geldt ook voor de extra voorwaarden bij scheiding of een relatiebreuk en ook leest u hier wanneer u niet in aanmerking komt. Door het vragenformulier te doorlopen krijgt u zelf al een beeld of uw aanvraag kans van slagen heeft.

Voor een oriëntatiegesprek kunt u telefonisch contact opnemen met Wonen en Volkshuisvesting via (0299) 398 398.

Informatie over de aanvraagprocedure

Voor informatie over de aanvraagprocedure kunt u contact opnemen met de afdeling Klantcontact Vergunningen gemeente Zaanstad. U kunt de medewerkers bereiken op (075) 681 6969. De gemeente Zaanstad is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Wanneer komt u in aanmerking?

Er zijn zeer strenge regels voor het verkrijgen van een urgentieverklaring. U kunt een urgentieverklaring alleen aanvragen als u voldoet aan de algemene voorwaarden voor het verlenen van urgentie. Ook bij een scheiding of relatiebreuk zijn er voorwaarden waaraan u moet voldoen. U kunt deze lezen op voorwaarden urgentie en gelijk een aanvraag doen. Hier leest u ook wanneer u niet in aanmerking komt.

Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan kunnen wij uw urgentieaanvraag afwijzen.

Komt u in aanmerking voor een sociaal en/of medische urgentie?

ls er sprake is van fysieke beperkingen en/of aanpassingen in uw woning? Neem dan telefonisch contact op met ons Breed Sociaal Loket. Een Wmo-consulent bespreekt met u of wij u hierbij kunnen ondersteunen. Is dit het geval? Dan krijgt u een aanvraagformulier toegestuurd. Hierop kunt u aangeven dat u voor een urgentie in aanmerking wil komen. Het telefoonnummer is (0299) 398 398.

Vervolgens komt de Wmo-consulent bij u op huisbezoek. Tijdens het huisbezoek onderzoekt de Wmo-consulent of u door middel van bijvoorbeeld een woningaanpassing toch langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Is dit het geval? Dan zal er geen sprake zijn van een urgentie. U ontvangt een gespreksverslag van dit gesprek.

Kan de Wmo geen oplossingen voor u aandragen? Dan kunt u een kopie van het gespreksverslag bij uw aanvraag urgentie bijvoegen. Deze kunt u indienen via de website van de gemeente Zaanstad. De gemeente Zaanstad behandelt urgentie-aanvragen voor Edam-Volendam.

Huisvestingsverordening

De voorwaarden voor het aanvragen van een urgentieverklaring zijn vastgelegd in de regionale Huisvestingsverordening Edam-Volendam. Te vinden op onze pagina Regelgeving.