Rijbewijs

Algemeen

Wilt u uw rijbewijs aanvragen? Dan moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR. U kunt uw rijbewijs digitaal aanvragen of hiervoor een afspraak maken op het Stadskantoor. Na ongeveer een week haalt u het rijbewijs persoonlijk op. Maak hiervoor een afspraak.

Eerste rijbewijs aanvragen

Gefeliciteerd! U bent geslaagd voor uw rijbewijs. Deze wilt u natuurlijk zo snel mogelijk in handen hebben. Bel snel voor het maken van een afspraak via (0299) 398 398.

Bij een normale aanvraag haalt u het rijbewijs na ongeveer een week persoonlijk bij ons op. Wilt u uw rijbewijs snel hebben? Maak dan een afspraak voor een spoedaanvraag. Dit is wel duurder. Wanneer u vóór 14.00 uur een spoedaanvraag doet, ligt het rijbewijs de eerstvolgende werkdag klaar.

Verlenging rijbewijs

Rijbewijs verlengen? Dit kan op drie manieren:

 1. Online aanvragen bij de RDW
 2. Digitaal aanvragen
 3. Persoonlijk aanvragen aan de balie (op afspraak)

Inlogfunctie op rijbewijs

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen vijf werkdagen na ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

1. Online aanvragen bij de RDW

Voordelen van een online aanvraag: u hoeft maar één keer naar het Stadskantoor te komen en het rijbewijs ligt na 2 werkdagen voor u klaar.

Om het rijbewijs online via RDW te kunnen verlengen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeente Edam-Volendam.
 • De aanvraag gaat om een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding
 • U heeft een geactiveerde DigiD app met een eenmalige identiteitscheck. Hiervoor heeft u een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 4.4 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13) nodig.

Hoe werkt het?

 • U gaat naar een goedgekeurde fotograaf. U vindt deze via rdw.nl.
 • De fotograaf maakt een (digitale) pasfoto en u zet uw handtekening.
 • U krijgt na een paar minuten een e-mail en maakt zelf de aanvraag compleet met uw DigiD.
 • U betaalt met iDEAL. Na twee dagen krijgt u per mail bericht dat u uw rijbewijs bij ons aan de balie kunt ophalen.
 • Maak hiervoor een afspraak en vergeet het oude rijbewijs niet mee te nemen.

Digitaal Aanvragen Rijbewijs

2. Digitaal aanvragen

Digitaal aanvragen

Als u een digitale aanvraag doet moet u altijd nog even langs komen bij de gemeente om uw pasfoto aan te leveren en een handtekening te zetten. Tijdens de aanvraag kunt u gelijk een afspraak maken voor het ophalen van uw rijbewijs.

3. Persoonlijk aanvragen en ophalen

Wat moet u meenemen?

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs:

 • Een goed gelijkende pasfoto die niet ouder is dan zes maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al heeft. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Bij het ophalen van uw rijbewijs

 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op.
 • Als u het heeft: uw oude rijbewijs.

Gezondheidsverklaring en medische keuring

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Deze Gezondheidsverklaring kunt u online invullen bij het CBR. Denk eraan om de gezondheidsverklaring vijf maanden van tevoren in te vullen. U kunt het formulier ook aanvragen bij ons. Maak daarvoor een afspraak met de sectie Publiek op (0299) 398 398 .  In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan. Of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
 • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen.
 • U heeft een medische beperking.
 • Uw rijbewijs is ingenomen.
 • U bent 75 jaar of ouder.

Medische keuring

Het CBR toetst of een aanvulling door een arts noodzakelijk is. In dat geval heeft u een medische keuring nodig. U heeft een medische keuring nodig als u:

 • Voor de eerste keer een praktijkexamen aanvraagt. Of u een categorie-uitbreiding wilt van uw rijbewijs.
 • Rijbewijs C en/of D komt halen of verlengen.
 • Een medische beperking heeft.
 • Uw rijbewijs is ingenomen.
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt;
 • Uw rijbewijs uit wilt breiden naar C-D-CE-DE (vrachtwagen/bus).

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld. Is er spoed bij? Belt u dan (0299) 398 398.

Kosten 2024

Nieuw rijbewijs  €51,10
Spoedaanvraag €39,65 EXTRA

Meer informatie over de kosten van een gezondheidsverklaring en/of medische keuring vindt u op de website van het CBR.

Kwijt of gestolen?

 • U kunt vanaf 1 juli 2021 voor verlies of diefstal van een Nederlands rijbewijs een melding doen via het RDW. U vindt via deze link ook meer informatie over wat u moet doen bij verlies van een buitenlands rijbewijs. 
 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U kunt  ook direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij het Stadskantoor. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Soorten rijbewijs en uitbreiding

Meer informatie

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginner. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u een beginnende bestuurder bent, hangt af van uw leeftijd.

 • Als u 18 jaar of ouder bent, bent u  vijf  jaar beginnend bestuurder.
 • 17-jarigen zijn zeven jaar beginnend bestuurder.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW.

Wilt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Dan kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij het Stadskantoor omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen drie jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot vrachtwagen. Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, hebt u een Gezondheidsverklaring nodig.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met een buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via uw gemeente. Of dit kan hangt af van het land waar het rijbewijs is afgegeven. Een geldig rijbewijs uit de EU/EVA kunt u altijd omwisselen. 

Voorwaarden

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • U heeft een geldig identiteits- of verblijfsdocument.
 • Het gaat om een geldig rijbewijs uit de EU/EVA of om een rijbewijs uit een land waarmee wij een overeenkomst hebben. Dan kunt u uw rijbewijs omwisselen. Een rijbewijs vanuit de EU/EVA mag verlopen zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van het RDW.

Rijden tijdens omwisseling rijbewijs

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt? Dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. Zij kunnen bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. 

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.