Parkeerontheffing, blauwe zone

Als u wilt parkeren in een blauwe zone, bent u verplicht om een parkeerschijf te gebruiken. In een blauwe zone mag u dus een beperkte tijd parkeren. Hieronder vindt u een overzicht van de parkeerduur per wijk. U kunt een ontheffing aanvragen, als u in Zone A, B of C woont of werkt én u wilt langer parkeren in de blauwe zone. Dat kan digitaal met uw DigiD of aan de balie. Ook is het mogelijk om digitaal een tijdelijke parkeerontheffing (voor een korte periode) aan te vragen.

Parkeerontheffing, wijzigen kenteken of zone

Voor het wijzigen van uw kenteken verwijzen wij u naar de pagina wijziging parkeerontheffing.

Wat voegt u bij de aanvraag?

1. Staat het ‘kentekenbewijs deel 1B op naam van de werkgever of leasemaatschappij? Dan voegt u  een werkgeversverklaring of een verklaring van de leasemaatschappij toe waarin staat dat u de bestuurder bent.

2. Vraagt u de ontheffing aan voor uw onderneming? Houd dan uw KvK nummer bij de hand.

Blauwe zones in Edam-Volendam

Blauwe zone in Edam

Blauwe zones in Volendam

Kosten

 

 • 2022: € 21.45 per ontheffing per kalenderjaar of een gedeelte ervan.

Waar, wanneer en hoe parkeren?

Over parkeertijden, ultrakort parkeren, parkeerschijf en parkeerplekken.

Dan bent u verplicht een parkeerschijf te gebruiken. Parkeren in een blauwe zone mag alleen als er een blauwe streep staat of op plaatsen waar een parkeerhaven is.

De maximale parkeertijd staat op het verkeersbord bij de ingang van de zone. In Edam-Volendam is dit doorgaans maximaal 1,5 uur. Het begin van een parkeerschijfzone wordt aangeduid met het bord ‘P zone’ (E10). De zone blijft geldig totdat u het bord ‘einde zone’ (E11) voorbij rijdt.

 • Voor zone C (Edam Centrum) geldt een maximale parkeerduur van 1,5 uur op maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 uur.
 • Voor zone D (Edam Busstation en Baanstraat) geldt een maximale parkeerduur van 4 uur van 09.00 tot 18.00 uur op maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 uur.

Voor zone R (Oosthuizen) geldt een maximale parkeerduur van 1,5 uur op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur.

 • Voor zones A (oud Tase terrein), B, H (AMVO) en P (Julianaweg) geldt een maximale parkeerduur van 1,5 uur op maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 uur.
 • Voor zone J (Haven-Zuid) geldt een maximale parkeerduur van 4 uur op maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 uur.
 • Voor zone K (ultrakort parkeren) geldt een maximale parkeerduur van 0,5 uur op maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 uur.

In het centrum van Edam en Volendam zijn een aantal zones waar een maximale parkeertijd van een half uur geldt.

Ultrakort parkeren in Volendam:
 • Zeestraat,
 • Havenstraat (2 en 3),
 • Edammerweg (2 t/m 14),
 • Dril (1 t/m 27a).

Ultrakort parkeren in Edam:
 • Prinsenstraat (8 t/m 14).

 • Maximale parkeertijd van vier uur:
  Parkeerterreinen Baanstraat en Egbert Snijderplein in Edam. 
 • Maximale parkeertijd van drie uur:
  Parkeerterrein Haven Zuid (nabij Zuideinde) aan de haven en voor de receptie van het Marinapark Roompot.
 • Vrij parkeren:
  Op de parkeerterreinen Marinapark, Mutoblok (Slobbeland) en Parallelweg.

Parkeerschijf instellen

De parkeerschijf stelt u zo in dat de pijl het tijdstip van aankomst aangeeft. Het tijdstip van aankomst mag u naar boven afronden op het eerstvolgende hele of halve uur.
Bijvoorbeeld: als u om 10.10 uur aankomt mag u het tijdstip van aankomst instellen op 10.30 uur. U mag dan in een zone met een duur van 1,5 uur parkeren tot 11.59 uur. Het is tegen de regels om de parkeerschijf in tijd te verzetten zonder dat de auto verplaatst is. Je mag dus niet je parkeertijd verlengen.

Plek van de parkeerschijf

U plaatst de parkeerschijf achter de voorruit van de auto. De parkeerschijf moet van buiten af goed zichtbaar zijn. Let erop dat er verschillende soorten parkeerschijven in omloop zijn, met een klokje of batterijtje. Deze zijn vaak verboden!

U mag met een parkeerschijf parkeren op de rijbaan langs de blauwe streep, op een parkeervak of parkeerhaven die voorzien is van een blauwe streep. Op andere plekken is parkeren verboden binnen de blauwe zone. Ook als u in het bezit bent van een ontheffing, mag u alleen parkeren op deze aangegeven plekken.