Het Botter+ project aan het Slobbeland 13-15

Botterwerf in Volendam officieel geopend

Woensdag 2 november 2022 is de Botterwerf officieel door burgemeester Lieke Sievers en wethouder Vincent Tuijp geopend. Het pand ontsluit de geschiedenis en het culturele erfgoed van Volendam voor een breed publiek en de museale inrichting is een zeer gewenste aanvulling op het bestaande culturele aanbod in Volendam. Het mooie ontwerp zorgt voor een upgrade van de ruimtelijke kwaliteit van het Slobbeland. De Botterwerf heeft een grote maatschappelijke functie in de samenleving en we zijn trots op het resultaat van dit geweldige project.

Fotogalerij van oplevering juni 2022

Projecten, Botter+ oplevering werf Botter+ oplevering steiger met haven Botter+ oplevering schoorsteen Botter+ oplevering Odion ruimte Botter+ oplevering restaurant Botter+ oplevering binnenzijde educatieruimte Botter+ oplevering buitenzijde restaurant Botter+ oplevering achterzijde

Op dinsdag 31 mei heeft wethouder  Vincent Tuijp de sleutels van De Botterwerf overhandigd aan de huurders Odion, Vereniging Behoud Volendammer Botters en Culicafé De Botterwerf. Het pand is casco opgeleverd en de huurders maken het pand de komende tijd gereed voor opening.

Door verkregen Provinciale  subsidie vanuit de  ‘Uitvoeringsregeling Subsidie Ambitieprogramma Ruimtelijke Kwaliteit kustzone Hoorn-Amsterdam’ en verschillende fondsen kan Perspekt Studio’s  de museale inrichting verzorgen. Dit volgens het door hun gemaakte masterplan.  Zij realiseren een drieluik, een infographic, een film en belevingstafels.

Feestelijke opening start project op 7 juli 2021

Onthulling doek Botter+ Onthulling doek Botter+ Slaan van de 'eerste paal' Botter+ Botter+ slaan van de eerste paal

Het Botter+ Project

Eind 2018 is de samenwerking rond een nieuwe scheepswerf met museale functie gestart tussen de Gemeente Edam-Volendam, vereniging Behoud de Volendammer Botters, Odion en Stichting Culi Café.

Op het Slobbeland 13-15 staat nu een prachtig nieuw gebouw met lange steiger waar de Botters kunnen aanleggen. Hier hebben de Bottervereniging en Odion, jarenlang, in een oude romneyloods werkzaamheden uitgevoerd aan de Kwakken vanuit een oude keet.

We lanceren een vernieuwend concept: De Volendammer cultuur historie wordt zichtbaar gemaakt in combinatie met een sociaal doel. Wij, als gemeente, doen dit samen met plaatselijke en sociaal gebonden stakeholders: de Bottervereniging, Odion en Culicafé De Botterwerf. 

De Bottervereniging huurt het werfgedeelte. Odion gaat in het gebouw dagbesteding verzorgen en hier werken de cliënten aan de VD84. Culicafé de Botterwerf biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op deze manier een werkervaringsplek.