Gezondheid en Leefstijl (LEF)

Wij hebben de ambitie om voor onze inwoners te streven naar een zo goed mogelijke gezondheid. We faciliteren verschillende mogelijkheden zodat inwoners een gezonde leefstijl erop na kunnen houden. Hiervoor richten we qua leefstijl ons specifiek op genotmiddelengebruik (programma LEF), mentale gezondheid en gezond gewicht. Alle doelstellingen zijn hieronder te vinden.

Programma LEF

Programma LEF bestaat sinds 2018. Geïnspireerd op het IJslandse model heeft de gemeente de ambitie om het middelengebruik onder de jongeren te verminderen. Dit doen we niet alleen, maar iedereen speelt hierin een cruciale rol. Een rol in het tot stand laten komen van een omgeving waar onze jeugd gezond kan opgroeien.

Meer informatie over onze doelstellingen, evenementen en over het programma LEF is te vinden op de website: Lef-edvo.nl.

Op deze pagina vertellen we verder wat u moet doen of waar u moet zijn als uw kind gok- en of drugsproblemen heeft. En vindt u informatie over uw gezondheid. 

Gokproblemen, drugstesten en genotmiddelen

Heeft uw kind gokproblemen? Blijf hier dan niet mee zitten, maar probeer hier iets aan te doen.

Uw huisarts kan u verwijzen naar de juiste instantie. Ook kunt u contact opnemen met de Brijder Jeugd via (088) 358 2260 (afdeling Preventie), Zij heeft op dit gebied veel deskundigheid in huis. Of u kunt met Sensoor (voorheen SOS-hulpdienst) contact opnemen via (075) 616 2000. Sensoor laatste is 24 uur per dag bereikbaar.

Website Gokken onder Controle

Op deze website vind je informatie over de risico’s van gokken. Waar is hulp te vinden en hoe ga je om met iemand die veel gokt? En hoe gaat dat met je kind en gokken?

Website Gokkeninfo.nl

Voelt u of uw kind zich geïntimideerd of bedreigd omdat opgebouwde gokschulden op korte termijn moeten worden betaald? Neem dan alstublieft contact op met de politie of meld het in ieder geval bij Meld Misdaad Anoniem via (0800) 7000. Bel ingeval van acute bedreiging altijd met 112.

De politie kan pas optreden als op deze manier duidelijk wordt wie er verantwoordelijk is voor eventuele intimidaties of bedreigingen. Wij roepen de ouders of jongeren zelf die het aangaat, nadrukkelijk op dit te doen.

Uiteraard is iedereen er het meest bij gebaat om uit de problemen te blijven: pas op met gokken en gok zeker niet op schuld. Daarom roepen wij ook allen die het aangaat op om hulp te zoeken voor hun gokproblemen.

Meer informatie over drugs

Informatie van Moedige Moeders over drugs 

Gezond gewicht

Binnen de gemeente heeft gezond gewicht prioriteit. Dit thema wordt aangepakt in het project Gezond Opgroeien. Gezond Opgroeien is een project van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad en GGD Zaanstreek-Waterland. En is gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl voor kinderen. Dit project is gebaseerd op de integrale JOGG-aanpak van Zaanstad en wordt mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw.

Meer informatie over gezond gewicht vind u op de website van de GGD Zaanstreek-Waterland

Mentale gezondheid

Dit brede onderwerp krijgt onder andere vorm bij een project van de GGD Zaanstreek-Waterland. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de GGD onder het onderdeel zelfmoordpreventie

Leefstijl

Beleid op leefstijl voor inwoners Edam-Volendam: Visienota leefstijl 2018-2022.