Gemeente Edam-Volendam stimuleert goede gesprekken met nieuwe bankjes

Eind 2022 opende wethouder Vincent Tuijp van de gemeente Edam-Volendam het eerste bankje met de plaquette "Een goed gesprek begint met iemand écht zien". Sindsdien zijn er binnen de gemeente maar liefst 50 openbare bankjes voorzien van deze inspirerende boodschap.

Landelijke campagne

De landelijke campagne van 113, "1KZIEJ3", benadrukt het belang van met elkaar in gesprek gaan en oog hebben voor elkaar, vooral voor diegenen die het moeilijk hebben. Door openbare bankjes te verheffen tot plekken voor een gesprek, nodigt de gemeente mensen uit om even stil te staan, om zich heen te kijken en te zien hoe het met de ander gaat. Op deze manier ontstaat er vaak vanzelf een eerlijk gesprek.

Metafoor

De bankjes dienen als metafoor en zijn door heel Zaanstreek-Waterland te vinden. Ook GGD Zaanstreek-Waterland, Team Suïcidepreventie, staat klaar voor een eerlijk gesprek over hoe het écht met iemand gaat. Het team ondersteunt mensen met zelfmoord- of depressieve gedachten, maar ook de omgeving rondom een zelfmoord(poging), verlies en rouw. U kunt dit team bellen voor een goed gesprek of een mail sturen voor vragen. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij 113.

Wethouder Vincent Tuijp opent nieuwe bankjes
Wethouder Vincent Tuijp opent nieuwe bankjes