Duurzaam ondernemen

Wij zijn goed op weg! Bijna 80 procent van de bedrijven in Nederland zijn in 2022 bezig geweest met verduurzaming. U kunt met kleine en grote stappen aan de slag gaan met duurzaamheid. Of u nu overstapt op elektrisch vervoer, uw bedrijfspand gaat isoleren of uw product ontwerpt voor hergebruik. De investeringen verdienen zichzelf vaak snel terug door de besparingen die het oplevert.

Hoe verduurzaam ik mijn onderneming?

Wij zetten nuttige websites voor u op een rij. Voor kennis, tips en praktijkverhalen kunt u terecht op:

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)

De TEK is nog niet open, aanvragen kan naar verwachting in het 1e kwartaal van 2023. De TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Voor actuele informatie houdt u de website van het RVO in de gaten.

Energie label C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen met een vloeroppervlakte groter dan 100 m2 minimaal voldoen aan energielabel C. Heeft uw pand geen label of voldoet het niet aan de vereisten? Dan moet u hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, LED verlichting of de aanschaf van een HR ketel. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. 

Meer informatie

Lees meer over energielabel C en hoe u een energielabel kunt aanvragen op de website van de Rijksoverheid.

Wettelijke energiebesparingsplicht

Verbruikt uw bedrijf per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan geldt voor uw bedrijf de energiebesparingsplicht. U bent verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als deze een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben. Daar komt bij dat u sinds 1 juli 2019 ook verplicht bent te rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Heeft u dit nog niet gedaan? Controleer of uw bedrijf een informatieplicht heeft en rapporteer alsnog. Kijk voor meer informatie op de website van het RVO.