Omgevingsplan aanpassen (v/h bestemmingsplan)

Algemeen

In een omgevingsplan (v/h bestemmingsplan) staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Het gaat altijd over het over het gehele grondgebied van de gemeente. Het omgevingsplan biedt u antwoord op vragen zoals:

-Mag in het gebied gebouwd of verbouwd worden?
-Hoe mag een stuk grond gebruikt worden?
-Mogen wegen worden aangelegd?
-Mogen bedrijven zich vestigen in het gebied?
Wilt u grond of gebouwen anders gebruiken dan in het omgevingsplan staat? Dan kunt u de gemeente vragen het plan aan te passen.

Als u gaat (ver)bouwen binnen Edam-Volendam of u wilt het gebruik van uw grond of gebouw veranderen, dan is het raadzaam om vooraf het betreffende omgevingsplan in te zien. Hierin staat de bestemming van een gebied beschreven en de regels waaraan men zich moet houden. U kunt op afspraak langskomen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak.

Vanaf 01-01-2024. Wie maakt het Omgevingsplan?

Het gemeentebestuur maakt  het omgevingsplan voor het gemeentelijke grondgebied.

Iedere belanghebbende kan de gemeente verzoeken een omgevingsplan te wijzigen. 

Wel zijn hier bepaalde voorwaarden en kosten aan verbonden. Dit wordt bepaald door de gemeenteraad of het college van burgemeester en wethouders. Op grond van het geldende planologisch beleid, actuele inzichten en na een belangenafweging wordt bepaald of en op welke wijze afgeweken moet worden door middel van een wijziging van het omgevingsplan of door middel van een omgevingsvergunning. 

Hieraan zijn kosten verbonden, zowel leges- als exploitatiekosten. We brengen de te betalen exploitatiekosten in rekening via een te sluiten grondexploitatieovereenkomst. We kunnen in deze overeenkomst ook bijdragen vragen voor bovenplanse en/of bovenwijkse kosten. Die kosten worden per geval bepaald. We maken dit vooraf bekend aan de aanvrager.

Wie maakt de bestemmingsplannen? Geldig tot 31-12-2023

Wij maken bestemmingsplannen voor het gebied binnen onze gemeentegrenzen. Ook maken we uitwerkings- of wijzigingsplannen of projectplannen. Deze laatste planfiguren zijn vaak kleiner van omvang of ze zijn gericht op een specifiek onderwerp (project). We zijn verplicht een bestemmingsplan voor het gebied binnen haar gemeentegrenzen op te stellen.

Iedere belanghebbende kan de gemeente verzoeken een bestemmingsplan te herzien.

Wel zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Dit wordt uiteraard bepaald door de gemeenteraad of het college van burgemeester en wethouders. Op grond van het geldende planologisch beleid, actuele inzichten en belangenafweging van het geldende bestemmingsplan bepalen we of afgeweken moet worden door middel van een herziening.

Daarnaast zijn hieraan kosten verbonden, zowel leges- als exploitatiekosten. De te betalen exploitatiekosten brengen we meestal in rekening met een  te sluiten grondexploitatieovereenkomst. We kunnen in deze overeenkomst ook bijdragen vragen voor bovenplanse en/of bovenwijkse kosten. Die kosten worden per geval bepaald. We maken dit vooraf bekend aan de aanvrager.