Cliëntpanels

Algemeen

Onze gemeente richt drie cliëntpanels op om inwoners medezeggenschap te geven over de manier waarop wij bepaalde wetten uitvoeren: de Jeugdwet, Participatiewet of de Wmo. Inwoners die gebruik maken van een van die wetten kunnen lid worden van het bijbehorende panel en hierover adviseren.

Wat is een cliëntpanel?

Een cliëntpanel adviseert de gemeente over de manier waarop wij de Jeugdwet, Participatiewet of de Wmo uitvoeren. Het panel doet dit gevraagd, bijvoorbeeld bij de voorbereiding van een nieuwe verordening of regeling, maar ook ongevraagd. De leden van het cliëntpanel kunnen dus ook zelf aangeven wat wij beter zouden kunnen doen bij de uitvoering van deze wetten.

Wat gaat u doen als lid van een panel?

  • U komt ieder kwartaal bij elkaar om ons te adviseren over verbetering van de uitvoering van een van de drie wetten. 
  • Als cliëntpanellid bent u ongeveer vier uur per vergadering kwijt, inclusief voorbereiding. Dit betekent dat het u per jaar ongeveer zestien uur kost. 
  • Tijdens de vergadering deelt u uw mening over de voorstellen met de andere panelleden en u bespreekt gezamenlijk het advies. 
  • Na het vormen van een gezamenlijke mening formuleert de onafhankelijke voorzitter van het cliëntpanel het advies.

Vrijwilligersvergoeding en training

U krijgt als panellid voor deelname een vrijwilligersvergoeding. Ook krijgt u een training om in te werken. 

U krijgt iedere vergadering een vergoeding per uur. Dit bedrag is net zo hoog als een vrijwilligersvergoeding. In 2025 is dit € 5,60 per uur. Voor een vergadering van twee uur krijgt u dus € 11,20.

U krijgt in het begin ook een training over de wet. Hiervoor krijgt u een vergoeding per uur. Deze vergoeding is even hoog als een vrijwilligersvergoeding. Is de training ergens anders in het land? Dan krijgt u ook een vergoeding voor uw reistijd en reiskosten.

Hoe kan ik me kandidaat stellen voor het panel?

Bellen

U kunt zich kandidaat stellen door te bellen met onze beleidsmedewerker Inwonersparticipatie op (0299) 398 398. U vertelt voor welk panel u zich kandidaat wilt stellen: het cliëntpanel voor de Jeugdwet, de Participatiewet of de Wmo. De medewerker noteert uw gegevens en op een later moment neemt de secretaris van het cliëntpanel contact met u op. Deze vertelt u hoe de procedure eruit ziet en maakt een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek.

Mailen

 U kunt zich ook kandidaat stellen door ons een e-mail te sturen via info@edam-volendam.nl. Vermeld hierin:

  • Uw naam en telefoonnummer
  • Voor welk panel u zich kandidaat wilt stellen: het cliëntpanel voor de Jeugdwet, de Participatiewet of de Wmo.

Kan ik ook adviseren als ik niet in het panel zit?

Ja. Dat kan op twee manieren:

  • U kunt uw punt bespreken met de onafhankelijke voorzitter van de cliëntpanels.

    De naam en contactgegevens van de voorzitter maken we in oktober 2025 bekend, zodra deze is benoemd.

     

  • U kunt een e-mail sturen aan ons via info@edam-volendam.nl. Hierin schrijft u waar u tegenaan loopt en wat volgens u beter kan.

Hoe weet ik of er een vacature is?

Zodra wij een vacature open hebben staan dan melden wij dit per brief. Deze sturen we naar alle inwoners die gebruik maken van de wet van het desbetreffende cliëntpanel.