Trambrug genomineerd voor het Gele Steentje 2021!

Op dinsdagmiddag 20 juli 2021 neemt wethouder Wim Runderkamp een heerlijke taart in ontvangst van de voorzitter van Vereniging Oud Edam, Leontien Rosier en secretaris Ellen van de Laar. De taart werd aangeboden omdat wij genomineerd zijn voor het ‘Gele Steentje 2021’. Het gaat hierbij om de restauratie van de Trambrug die in april vorig jaar is voltooid.

Wethouder Runderkamp

‘Dank jullie wel! We zijn er trots op dat wij ook dit jaar genomineerd zijn. Winnaar worden hoeft niet persé, leuk is vooral dat particulieren die zelf veel in een project hebben geïnvesteerd zo’n prestigieuze prijs kunnen  winnen. We zijn blij dat er ieder jaar projecten zijn waar wij onze ziel en zaligheid in leggen en die ook door jullie vereniging gezien worden.’

Trambrug

De brug is gebouwd in 1906 en vanaf 1922 een Rijksmonument. ‘We hebben in januari de brug gemechaniseerd en van een nieuw dek en conservering voorzien. Ook de fundering is helemaal hersteld.  We zijn blij dat we dit project dankzij een goede voorbereiding in zo’n korte tijd op deze manier hebben kunnen realiseren’,  aldus projectleider Jacco Mak.

Genomineerden

De Vereniging Oud Edam selecteert elk jaar personen of instellingen die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het behoud en/of de verfraaiing van Edam. Dit jaar zijn drie projecten genomineerd:

  • De Trambrug
  • De Kaas-expérience aan het Spui 8-9 (Hartje Edam en de Kaasspeciaalzaak) en
  • Winkel- en kantoorruimte Voorhaven 129 (voorheen kaaspakhuis).

Leontien Rosier, voorzitter Oud Edam: ‘De restauratie van de beeldbepalende Trambrug is heel  goed gelukt, onze deskundigen noemen het een heel goed project. De restauratie betrof een funderingsherstel, waarbij op een zeer nauwkeurige en behouden wijze het meeste van de oorspronkelijke funderingsconstructie behouden is gebleven. De vernieuwde techniek samen met het oude ambacht van de restauratiewerken (hameipoort, boven balans en het val (brugdek) is bijzonder zorgvuldig uitgevoerd en het behoud is voor een lange periode gewaarborgd. We hopen dat de brug in deze staat nog minstens een eeuw voldoet.’

De winnaar wordt binnenkort bekend gemaakt.

Nominatie Gele Steentje

Nominatie Het Gele Steentje

Trambrug Edam Nominatie Het Gele Steentje Nominatie Het Gele Steentje Nominatie Het Gele Steentje