Veilig mailen met Zivver

De gemeente Edam-Volendam stuurt e-mails met vertrouwelijke informatie en persoonsgegevens via Zivver. Met dit programma kunnen we informatie veilig versturen. Alleen degene waarvoor het bericht is bedoeld kan het lezen.

Hoe werkt het?

Zivver werkt in combinatie met uw emailprogramma. Als wij een e-mail sturen, krijgt u eerst een notificatiebericht. Daar staat in dat de gemeente Edam-Volendam u een bericht heeft gestuurd via Zivver. Als u op de link in de e-mail klikt, komt u in een beveiligde omgeving.Na het invullen van een toegangscode, SMS-code of code uit een verificatiemail, kunt u het bericht openen. Heeft u een Zivver account? Dan kunt u daarmee inloggen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de opties die er zijn om de berichten te openen. Ook zitten er filmpjes met uitleg bij.  

Bericht met een sms-code

Heeft u een e-mail ontvangen dat is beveiligd met een SMS-code, dan wil de afzender zeker weten dat alleen u het kan lezen. Klik op ‘Klik voor bericht’ en daarna op ‘SMS sturen’. U ontvangt een SMS met een éénmalige code en deze voert u in. Nu kunt u het bericht lezen en eventuele bijlagen openen. Zie het onderstaande filmpje voor meer uitleg:

Hoe ontvangt u een veilig bericht met sms beveiliging

Toegangscode

Als u regelmatig berichten uitwisselt met de gemeente, kunnen we een toegangscode met u afspreken. Dit kan een individuele of een gedeelde code zijn. Een gedeelde code is handig als u met meerdere collega’s uit een gezamenlijke mailbox werkt.  Zo’n toegangscode moet makkelijk te onthouden zijn, maar niét zo simpel dat iemand hem kan raden. Deze code ontvangt u van uw contactpersoon. Dit kan per de post, telefonisch of persoonlijk zijn. Zie het onderstaande filmpje voor meer uitleg:

Hoe ontvangt u een veilig bericht met toegangscode

Zivver account

Maakt u regelmatig gebruik van Zivver, dan is het handig om zelf een gratis Zivver account aan te maken. U logt in met uw Zivver account en u hoeft dan geen codes meer in te voeren. Zie het onderstaande filmpje voor meer uitleg:

Een zivver account registreren

Verificatie mail

Als het niet mogelijk is om met een SMS- of toegangscode te werken, dan is er nog een laatste optie. Deze optie is minder veilig. De toegangscode wordt in een aparte mail naar uw mailadres gestuurd. Zie het onderstaande filmpje voor meer uitleg:

Hoe ontvangt u een veilig bericht met verificatie e-mail

Goed om te weten

  • Heeft u een belangrijke mail ontvangen die u wilt bewaren? Sla deze dan op. Na drie maanden verdwijnt het bericht uit de Zivver-mailbox. De mail kan dan niet meer worden geopend.  
  • U kunt binnen dezelfde veilige verbinding antwoorden. Zo weet u zeker dat uw informatie ook terecht komt bij de juiste ontvanger.
  • Nog een extra pluspunt van Zivver is dat u grote bijlagen kunt versturen.