Waterelement

Het Europaplein wordt verrijkt met een waterelement. Om een aannemer te selecteren die het waterelement ontwerpt, levert en plaatst heeft de gemeente een aanbestedingsprocedure doorlopen. Dit wil zeggen dat de gemeente een aantal aannemers heeft gevraagd een plan te maken voor een fontein/waterelement op het Europaplein.

Plaatsing fonteinUiteindelijk hebben twee aannemers een plan ingediend. De gemeente heeft de plannen beoordeeld op schoonheid en hoe de lokale kunst en cultuur(historie) in het ontwerp is verwerkt.

Rots Maatwerk uit Brummen heeft de aanbesteding gewonnen. Rots heeft zich laten inspireren door de Volendammer klederdracht. Het prachtige borduurwerk van de hul komt terug in het waterelement en is te zien in het natuurstenen fonteinvlak. Middels straaltechniek wordt het patroon van de hul aangebracht op de antraciet grijze natuurstenen tegels. De tegel wordt op de plek waar de straaltechniek wordt toegepast ruw en hierdoor ontstaat een mooi kleurverschil. De fonteinspuiters refereren aan de bloedkoralen halsketting. Drie rijen spuiters zijn verwerkt in het ontwerp, net als de drie rijen kralen van de ketting. In de avond wordt de zichtbaarheid versterkt door de led verlichting.

Schets van de fontein