Project Europaplein

Visualisatie Europaplein

Herinrichting Europaplein en Zeestraat Volendam

De gemeente wil het Europaplein en de Zeestraat herinrichten. Dit gaan we doen om de kwaliteit van het centrum te verbeteren en het plein te verlevendigen. De uitwerking van deze plannen is nu volop gaande. Begin dit jaar is de riolering onder de Zeestraat vervangen door aannemingsbedrijf Sturm BV. In mei zijn de herinrichtingswerkzaamheden gestart. Aannemingsbedrijf Gebr. van der Veekens voert deze werkzaamheden uit.

 • Voortgang werkzaamheden Europaplein

  week 4 2019

  Deze week worden vanwege de vorst geen werkzaamheden uitgevoerd.

  december 2018

  De hekken om het vernieuwde Europaplein worden vrijdag 21 december verwijderd. De werkzaamheden aan het plein zijn dan afgerond. Het plein is helemaal verfraaid met nieuwe bestrating, een fontein en bijzondere openbare verlichting in de vorm van twee scheepsmasten. De aannemer werkt na de jaarwisseling verder in de Zeestraat.

  Donderdag 20 december heeft de gemeente hibiscussen aangebracht in de boomvakken, in afwachting van de bomen die volgend jaar worden geplant. In de Ventersgracht zijn tijdelijke paaltjes geplaatst. Deze worden in het nieuwe jaar vervangen door de definitieve paaltjes.

  Niet parkeren

  Op en rond het Europaplein mag niet worden geparkeerd. Dit wordt aangegeven met verkeersborden die de parkeerverbodszone aanduiden.

  Handhaving

  Met name in de eerste weken vindt intensief toezicht plaats door de gemeentelijke BOA's op naleving van het parkeerverbod. Geparkeerde auto's worden zonder pardon allemaal bekeurd.

  Lees meer
 • Afval Europaplein

  In verband met de jaarwisseling worden de containers tussen 29 december en 2 januari verwijderd.

  De ondergrondse containers voor huisvuil, papier en glas zijn op 24 oktober 2018 verwijderd van het Europaplein en uit de Rokersgracht. Aan de zijkant van de PX (Dwarsstraat) staan nu tijdelijke containers waar u uw afval kunt aanbieden. 

 • Waterelement

  Het Europaplein wordt verrijkt met een waterelement. Om een aannemer te selecteren die het waterelement ontwerpt, levert en plaatst heeft de gemeente een aanbestedingsprocedure doorlopen. Dit wil zeggen dat de gemeente een aantal aannemers heeft gevraagd een plan te maken voor een fontein/waterelement op het Europaplein.

  Lees meer
 • Parkeren en bereikbaarheid

  Vanaf 1 april geldt, net als voorgaande jaren, op het Europaplein een parkeerverbod. Parkeren op het Europaplein is daarmee verleden tijd. Parkeren kan na afronding van de herinrichtingswerkzaamheden in de Zeestraat, op het Amvo-terrein en in de parkeergarage van de Havenhof. 

 • Weekmarkt Volendam

  De weekmarkt staat vanaf 27 januari 2018 iedere zaterdag in de Populierenlaan vanwege de werkzaamheden aan het Europaplein en de Zeestraat.

  Bussen

  Vanwege de wegafsluiting voor de zaterdagmarkt rijdt de lijnbus in plaats van de route Herculeslaan - Populierenlaan via de Plutostraat - Schoolstraat en vervolgt de bus de gebruikelijke route via de Julianaweg. De halte Weegschaalstraat wordt gedurende deze omleiding niet bediend.

  Maatregelen

  In de Plutostraat, Schoolstraat en Populierenlaan worden maatregelen genomen:

  • In de Plutostraat wordt een parkeerverbod ingesteld aan de even zijde tussen Plutostraat 42 en de kruising met de Wilgenlaan. Dit geldt alleen op zaterdag tussen 06.00 en 18.30 uur.
  • De Schoolstraat is tot de kruising met de Julianaweg tweerichtingsverkeer.
  • In de Populierenlaan geldt op zaterdag een parkeer- en inrijverbod tussen 06:00 en 18:30 uur. Dit betekent dat 11 parkeerplaatsen komen te vervallen. Auto's die op zaterdag om 06:00 uur geparkeerd staan worden weggesleept.
  Lees meer
 • Nieuws van de aannemer

  De nieuwsbrief van 8 februari van de aannemer gaat over de voortgang in de Zeestraat. Let op: vanaf 14 februari is er iedere donderdagmorgen van 09:00-10:00 uur een inloopspreekuur in de PX.

  Lees meer
 • Advertentie start herinrichting Europaplein

  Zie hieronder de advertentie die geplaatst is in de Nivo van 9 mei 2018.

  Lees meer
 • Bomen Europaplein

  De Zeestraat wordt ook grondig aangepakt: het asfalt verdwijnt en maakt plaats voor gebakken klinkers. Ook worden er bomen geplaatst.

  Bomen Europaplein

 • Planning

  Het totale werk is onderverdeeld in drie fases: riolering, Europaplein en Zeestraat.

  De riolering is afgerond.

  In verband met de gevonden vervuiling wordt het Europaplein deels voor de kermis van 2018 opgeknapt. Na de kermis vervolgen de werkzaamheden aan het plein en daarna is de Zeestraat aan de beurt.

  • Riolering Zeestraat - afgerond
  • Een deel van het plein
  • Kermis
  • Vervolg plein na kermis 2018
  • Zeestraat
 • Fotoalbums

  Foto's van de werkzaamheden gedurende het project Europaplein/Zeestraat.

  Lees meer