Ontdek Edam-Volendam

Haven Volendam


Bekijk hier een interessant en leuk promofilmpje over onze gemeente.

De evenementen kunt u vinden in de gemeentelijke evenementenkalender.

Ontdek Volendam

Volendammer bottersWie kent ze niet? Jan Smit, Nick & Simon, de 3JS, The Cats en BZN. Artiesten die Volendam jarenlang op de voorpagina’s van alle kranten hebben gezet. Ook voetbaltrots FC Volendam met zijn beroemde ‘heen en weer’ en de plaatselijke handbalvereniging zetten Volendam regelmatig in de spotlight. Naast deze sportieve en muzikale bekendheden is Volendam natuurlijk ook al jaren bekend vanwege het toerisme, te danken aan de klederdracht die over de gehele wereld herkend wordt.

De haven met de afslag vormt het levendige centrum waar vissersschepen, oude botters, pleziervaartuigen en jachten in een gemoedelijke ambiance elkaar ‘ontmoeten’. Achter de dijk ligt het oude centrum van Volendam: Het Doolhof. Kenmerkend zijn de kleine houten huisjes in nauwe straatjes. Dit typische hart van Volendam met zijn levendige haven is zeker een bezoek waard! Voor recreatiemogelijkheden, bezienswaardigheden, musea, eten en drinken, winkelen of overnachten in Volendam verwijzen wij u naar de VVV-Volendam.

Ontdek Edam

Kaasmarkt EdamEdam ligt er bijna nog net zo bij als een paar eeuwen geleden. Geen nieuwbouw of uitbouw, maar overwegend conservering van al het mooie dat er al was. En dat is niet niks, want in de veertiende en vijftiende eeuw was Edam één van Hollands belangrijkste handelssteden. Met name de scheepsbouw en de (kaas) handel brachten Edam tot grote bloei. Die rijkdom is nog alom aanwezig in de vorm van rijkversierde gevels en indrukwekkende monumentale panden.

Wie Edam zegt, zegt kaas. De plaats is beroemd om de ‘Edammer’.  Dat is het bolronde kaasje dat al eeuwen vanuit Edam naar alle windstreken wordt geëxporteerd. In de zomermaanden kunt u de gezellige Edammer Kaasmarkt bezoeken. Voor andere recreatiemogelijkheden, bezienswaardigheden, musea, eten en drinken, winkelen of overnachtingen in Edam verwijzen wij u naar VVV-Edam.

Ontdek voormalige gemeente Zeevang

Doopsgezinde kerk in MiddelieHet voormalige Zeevang bestaat uit de kernen Beets, Oosthuizen, Middelie, Kwadijk, Hobrede, Schardam en Warder. Kenmerkend voor het gebied zijn de wuivende rietkragen, de kleine landweggetjes, de bijzondere weidevogels en lintdorpjes met stolpboerderijen en houten huizen. U kunt heerlijk fietsen, wandelen en kanovaren met een prachtig uitzicht op het Markermeer. In het oer-Hollandse landschap vindt u ook het op één na laagste punt van Nederland, bijna zeven met er onder de zeespiegel!

Beleef en ervaar het agrarisch leven door een bezoek aan de bezoekboerderijen en de boerenlandpaden met trekpontjes over de vaarten. U kunt ook het schooltje bezoeken waar C. Joh. Kieviet les gaf en waar hij zijn eerste Dik Trom boek geschreven heeft. Een bijzonder gebied met veel cultuurhistorie en de moeite van een bezoek zeker waard! Voor alle recreatiemogelijkheden, bezienswaardigheden, musea, eten en drinken, winkelen of overnachtingen verwijzen wij u naar Laagholland.com