Nieuwsbrief week 42, nieuws

Etersheim

Gevonden en verloren voorwerpen, oktober 2018

Lees het volledige artikel

Plaatsing antennemast Oud-Raeffeldamweg 4 in Hobrede

De gemeente is benaderd door Ericsson Network Services om een antennemast voor mobiele communicatie te mogen plaatsen in Hobrede. Eerst hebben aanvrager en gemeente samen gezocht naar een geschikte locatie.

Lees het volledige artikel

Stremming vaarwater Nieuwehaven door kadewerkzaamheden

In opdracht van de gemeente worden de komende periode onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan kademuren in Edam. Dit sluit ook aan bij de gemeentelijke doelstelling om de openbare ruimte een mooier aanzien te geven.

Lees het volledige artikel

Bezoek op 3 en 10 november een duurzaam huis in Edam-Volendam

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw woning maar weet u niet waar te beginnen? Honderden huiseigenaren in heel Nederland vertellen u graag meer over hun ervaringen. In het hele land openen duurzame huiseigenaren hun deuren tijdens de Duurzame Huizen Route op 3 en 10 november.

Lees het volledige artikel

Enquête gemeentegids Edam-Volendam

Hoe gaan we verder met de Gemeentegids? Dat is de centrale vraag die wij u stellen en waar we graag antwoord op willen.

Lees het volledige artikel

Uitvoering kleine asfalteringswerkzaamheden in de gehele gemeente

In de periode van woensdag 31 oktober t/m vrijdag 16 november 2018 worden op verschillende werkdagen (van ongeveer 07:00 uur tot 17:00 uur) op diverse locaties in de gemeente kleinschalige asfalteringswerkzaamheden aan gemeentelijke wegen uitgevoerd.

Omleidingen af en toe nodig

Bij de uitvoering van deze werkzaamheden wordt het verkeer, door het inzetten van verkeersregelaars, zoveel mogelijk doorgang verleend en/of met bebording omgeleid. Lijnbussen van EBS en spoedvoertuigen van de hulpdiensten worden langs de werkzaamheden geleid en ondervinden zo min mogelijk hinder van de werkzaamheden.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden iets langer of korter duren. Het uitvoeren van de werkzaamheden zorgt ongetwijfeld voor enige overlast. Hiervoor vragen wij uw begrip en medewerking. Het regulier onderhouden van de wegen is in ieders belang.

Lees het volledige artikel

Wegafsluitingen rondom Europaplein

De werkzaamheden aan het Europaplein zijn een volgende fase in gegaan. Momenteel wordt gewerkt aan de Dwarsstraat en de Ventersgracht. De Dwarsstraat is helemaal afgesloten voor alle verkeer, aan de kant van de Zeestraat.

Lees het volledige artikel

Gebiedsavond Broeckgouw en Middengebied

Het verhaal van de Broeckgouw & het Middengebied: Samen groter groeien

De Broeckgouw en het Middengebied zijn als jonge wijken nog volop in de bloei. Er wordt veel gebouwd, zowel qua (koop)huizen als voorzieningen. En met elke nieuwe straat die af is, komen er weer nieuwe (jonge) bewoners bij. De wijken hebben namelijk een grote aantrekkingskracht op gezinnen met jonge kinderen en mensen rond de kinderleeftijd. Iedereen die in een nieuwe buurt komt wonen, is dan ook ongeveer even oud. Dat schept grote verbondenheid en versterkt de sociale cohesie. Bewoners worden letterlijk ouder met elkaar en groeien samen in de wijk.

Lees meer over het verhaal van de Broeckgouw en Middengebied:

Lees het volledige artikel

Gebiedsavond Oude Kom Edam

Het verhaal van de Oude Kom van Edam: Sfeervol en historisch met een rijk verenigingsleven

De Oude Kom van Edam is sfeervol en karakteristiek met grote historische waarde. De 95 monumenten, de mooie oude woningen en het vele groen maken de wijk aantrekkelijk voor bewoners én, in toenemende mate, voor bezoekers. Bewoners zijn trots om in zo’n rijke historische omgeving te wonen en doen dit dan ook met veel plezier. Ze weten over het algemeen dan ok veel over de historie van Edam. Kenmerkend voor de van oudsher liberale stad en haar bewoners is het rijke verenigingsleven en de vele georganiseerde activiteiten, onder meer op artistiek en cultureel gebied. Zo wordt de iconische kaasmarkt al 30 jaar door vrijwilligers gerund, worden er wijn- en pianowandelingen georganiseerd en heeft de uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk elk jaar weer een grote aantrekkingskracht op Edammers en mensen daarbuiten.

Lees meer over het verhaal van de Oude Kom Edam:

Lees het volledige artikel

Gebiedsavond Edam

Het verhaal van de wijk: Edam

De gebiedsavond Edam is samengesteld uit mensen van 3 ‘buurten’: Molenwijk, Singelwijk en Edam-Zuid. Er lijken wat verschillen te zijn in hoe leefbaarheid en veiligheid ervaren worden in de verschillende wijken, bijvoorbeeld als het gaat om ruimte en mobiliteit. Er zijn tussen de 40 en 50 mensen op de deze gebiedsavond afgekomen met diverse eigenschappen: van gepensioneerde autochtone bewoners tot jongvolwassen bewoners met een migratie achtergrond.

Verhaal van de wijk: tevreden langs elkaar heen leven

Edam wordt grotendeels ervaren als een prettige woonplek, het is ruimtelijk wonen en er is ook relatief veel plek om bijvoorbeeld je auto kwijt te kunnen (hier bestaan wat verschillende beelden over op ‘buurtniveau’ want sommige mensen zien minder ruimte en dit zorgt voor een verplaatsing van vervoer en parkeren door de stad heen).

De sfeer wordt omschreven als gastvrij, behulpzaam en gemoedelijk. Er is veel saamhorigheid in de wijk (al is dat vaak vooral zichtbaar op buurtniveau) en dit ziet men bijvoorbeeld terug op de stadfeesten. De samenstelling van de bevolking is divers op verschillende vlakken: jong en oud, Nederlandse achtergrond en geen Nederlandse achtergrond, maar er is weinig interactie tussen de verschillende diverse groepen (‘men groet elkaar wel, maar praat niet met elkaar’). Ondanks dat er verschillen zijn, ervaart men wel tolerantie in het geheel ten aanzien van verschillende groepen.

Lees meer over de gebiedsavond Edam:

Lees het volledige artikel