Historie Edam

Varen onder de KwakelbrugEen parel aan de voormalige Zuiderzee. Een echt openlucht museum. In het oude hart van Edam treft u monumentale huizen, het Edams Museum, kerken, havens, grachten en pleinen aan. De stadskern met de karakteristieke delen rond de Dam en de Kaaswaag vormt een schatkamer en tafereel van Hollands stedenschoon. De architectuur brengt u terug naar de middeleeuwen. Dit alles maakt een stadswandeling tot een bijzondere ervaring! Typisch Edamse evenementen als de Edammer kaasmarkten en de waterdag alsmede de geheel in de omgeving passende horecagelegenheden en antiek-, kunst- en souvenirwinkeltjes, galerieën, kaasproeverij en het Fort Edam (Lijst Werelderfgoed van de Unesco) bieden alles wat de bezoeker nodig heeft.

Edam is een ander woord voor Kaas. De plaats is beroemd om de ‘Edammer’, het bolronde kaasje dat vanuit Edam naar alle windstreken wordt geëxporteerd. Het is mogelijk om deze heerlijke kaasjes te proeven in de Kaasproeverij aan de Voorhaven. 

Even buiten het centrum van Edam ligt een camping met de daaraan gelegen jachthaven waar talloze watersportliefhebbers uit binnen- en buitenland gebruik van maken.

Omdat het niet mogelijk is alles in een notendop op te noemen is het aan te bevelen eens een wandeling door Edam te maken. Wie door de oude straatjes en langs de verstilde grachtjes wandelt, waant zich moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden. U zult merken dat hier in het bruisende heden de unieke sfeer van het oude in leven is gebleven. Uiteraard kunt u informatie over rondleidingen/wandelingen bij de VVV-Edam verkrijgen.
Overzicht bezienswaardigheden en evenementen die jaarlijks plaatsvinden.