Vragenlijst over de verdeling van sociale huurwoningen

Dit item is verlopen op 14-02-2019.

Vijftien gemeentes in de regio’s Amstelland-Meerlanden Amsterdam en Zaanstreek-Waterland denken na over een nieuwe verdeling van sociale huurwoningen. Daarom vragen zij hun inwoners vanaf 30 januari om hun mening hierover. Hiervoor wordt een online vragenlijst uitgezet met vragen over wie voorrang zou mogen krijgen op een sociale huurwoning en de toewijzing van deze woningen.

De mening van inwoners is één van de bouwstenen bij het maken van nieuw beleid. Dit nieuwe beleid gaat over de verdeling van sociale huurwoningen van corporaties tot €720 per maand. In 2020 moet dit nieuwe voorstel worden vastgesteld door de gemeenteraden in de 15 gemeenten.

Link naar de vragenlijst

U kunt tot 13 februari de vragenlijst invullen:

Vragenlijst verdeling van sociale huurwoningen

Lange wachtlijsten

Veel mensen doen een beroep op een sociale huurwoning. Hoewel er veel woningen worden bijgebouwd, blijft het lastig te voldoen aan de grote vraag in de regio.

De gemiddelde inschrijftijd van een starter om in aanmerking te komen voor een woning is in de afgelopen drie jaar snel gestegen, naar 11 jaar. Voor noodsituaties is er een urgentieregeling. Niet alle mensen met spoed komen hiervoor in aanmerking. Hierdoor komen zij soms in de knel.

We onderzoeken nieuwe manieren van toewijzen, om meer woningen aan te bieden aan mensen met spoed. Tegelijkertijd moeten ook andere woningzoekenden nog aan de beurt kunnen komen en willen we doorstroming bevorderen. Door meer doorstroming vinden uiteindelijk meer huishoudens een woning die bij hen past.

Feiten en cijfers woningzoekenden

  • Begin 2019 stonden 400.000 personen ingeschreven bij Woningnet in de regio. Ca. 90.000 daarvan zoeken actief.
  • 34% van het aanbod gaat naar urgent woningzoekenden.
  • De gemiddelde inschrijfduur voordat iemand zijn eerste sociale huurwoning kan betrekken, is in de regio Amsterdam ca. 11 jaar.


Gemeentes in de regio:
Stadsregio Noord (Zaanstreek-Waterland): Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad.
Stadsregio Amsterdam: Amsterdam
Stadsregio Zuid (Amstelland Meerlanden): Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn.