Eén op zes de fietsers gebruikt onderweg mobiele telefoon

Dit item is verlopen op 28-12-2018.

Moet de telefooncel terug in ons straatbeeld?

Bij wijze van symbolische en ludieke actie onthult de Vervoerregio Amsterdam een MONO-telefooncel, speciaal voor verkeersdeelnemers die het onderweg écht niet kunnen laten om hun telefoon ter hand te nemen.

De boodschap? Weggebruikers ervan bewust maken dat als ze het écht niet kunnen laten, ze dan maar een telefooncel moeten opzoeken. Want MONO is echt de enige manier om veilig over straat te kunnen. Maar beter nog: zet je telefoon op stil, zet hem uit, stop hem weg!

Voorkom afleiding als u deelneemt aan het verkeer

De speciale mobiele telefooncel staat ter illustratie tijdelijk op de Czaar Peterstraat in Amsterdam en is onderdeel van een campagne van de Vervoerregio. De campagne richt zich op mensen tussen de 18 en 30 jaar en heeft als doel het verminderen van telefoongebruik in het verkeer. De boodschap: richt je op één ding, fiets mono.

Het belang van die boodschap lijkt helder, maar is niet eerder onderbouwd. Daarom organiseert de Vervoerregio, met medewerking van onderzoeksbureau Trajan, een onderzoek naar telefoongebruik op de fiets. Gewoon, door op straat voorbijkomende fietsers te tellen en te noteren hoeveel er met hun telefoon bezig zijn.

50.000 gevaarlijke momenten in de spits

Resultaat? Van de 45.000 voorbijkomende fietsers is bijna 6% bezig met z’n telefoon. In absolute getallen kunnen we stellen dat voor een gemiddelde spits in de omgeving Amsterdam het gaat om ongeveer 50.000 momenten waarop fietsers zijn afgeleid in het verkeer. Deze zeer gevaarlijke momenten wil de Vervoerregio terugbrengen met deze campagne.

Primeur MONO-campagne

In de hoofdstad en omstreken voert de Vervoerregio met de landelijke MONO-campagne actie tegen het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets. De 15 gemeentes* van de Vervoerregio Amsterdam zijn hiermee de eerste in Nederland die een impuls geven aan deze overheidscampagne.

Wetswijziging telefoonverbod op de fiets

De bewustwordingscampagne gaat vooraf aan de aanstaande wetswijziging van minister Van Nieuwenhuizen. Zij diende een voorstel in voor een telefoonverbod op de fiets vanaf juli 2019

De campagne is een initiatief van de Vervoerregio Amsterdam, in samenwerking met de gemeente Amsterdam.

*) De gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad vormen samen de Vervoerregio Amsterdam.