Burgemeester Sievers op bezoek bij Verbindingsdienst van de landmacht

Dit item is verlopen op 20-07-2019.

Burgemeester Sievers en kolonel Beaufort, commandant veiligheidsregio, brachten het C2OstCo een bezoek tijdens de oefening Pegasus II. Op Fort Edam sparden zij over wat er nodig is om elkaar te ondersteunen tijdens crisissituaties waar stroom- en ICT-uitval is.

Intensivering Civiel Militaire Samenwerking

De luitenant Keijzer, commandant van het NATOPS peloton van het C2Ostco, startte het programma met een interactieve presentatie waarbij het belang van het project Intensivering Civiel Militaire Samenwerking (ICMS) centraal stond; verschillende veiligheidsautoriteiten die tijdens crisis- en rampscenario’s samen moeten optreden. Burgemeester Sievers onderschreef het belang van het project en benadrukte de rol van de verbindingsdienst: “Communicatie en verbindingen zijn cruciaal in een crisissituatie. Naast al het materiaal is jullie kennis en kunde onmisbaar tijdens een rampscenario.”


Materiaal

De verbindingsdienst oefent regelmatig scenario’s waarbij zij snel moeten reageren om stroom- en ICT-verbindingen aan te leggen. Waar het materiaal in deze scenario’s normaliter voldoet aan de verwachtingen, ontstaan er problemen wanneer zij met civiele partijen samenwerken. De systemen zijn niet goed op elkaar afgestemd, waardoor er regelmatig storingen en vertragingen ontstaan. Sievers keek positief kritisch naar de situatie en in samenspraak met functionarissen uit de veiligheidsregio wordt er naar een oplossing gezocht.

Pegasus II

De oefening Pegasus II neemt van 1 juli t/m 5 juli plaats in de regio Noord-Holland. Tijdens de oefening werken de landmacht, politie, brandweer en andere veiligheidsautoriteiten samen om te trainen hoe op te treden tijdens een crisis- en/of rampensituatie.