Nieuws

Het laatste nieuws op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.

SDE+-regeling ook in 2019

Ook in 2019 wordt subsidie verstrekt op de oprichting van hernieuwbare energiebronnen. De SDE+-regeling is een exploitatiesubsidie, waarbij het verschil tussen de kostprijs van grijze (fossiele) energie en die van duurzame energie wordt vergoed voor een periode tot 15 jaar. De hoeveelheid subsidie is afhankelijk van de soort en hoeveelheid geproduceerde duurzame energie.

De invulling van de SDE+ 2019 is op vrijdag 21 december 2018 aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Net als voorgaande jaren staat de SDE+ in 2019 open voor projecten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, geothermie, water, wind en zon.

De eerste ronde was van 12 maart tot en met 4 april 2019. Het budget voor deze voorjaarsronde is vastgesteld op 5 miljard euro. In het najaar 2019 wordt een tweede openstellingsronde verwacht.

Voor meer informatie kunt u kijken op de site van RvO:

www.rvo.nl/subsidies-regelingen/stimulering-duurzame-energieproductie

Duurzame huizenroute van 3 & 10 november 2018

Ruim 5500 bezoekers bezochten op zaterdag 3 en 10 november een duurzame woning tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Bijna 500 huiseigenaren stelden hun woning open en deelden hun kennis en ervaringen met anderen. Ook na de huizenroute kunnen geïnteresseerden zich hier via deze website en de thematours oriënteren op duurzaam wonen. Lees hier een artikel uit de Nivo over de routes.

Er waren diverse type woningen te bezoeken. Er was veel interesse voor gasloze woningen, huizen met een warmtepomp, passiefhuizen en monumentale woningen. Huiseigenaren vertelden graag over de duurzame maatregelen die zij in hun woning genomen hebben. “Ik vind het leuk dat mensen bij ons thuis komen en kunnen zien hoe duurzaam wonen er nou echt bij iemand thuis uitziet” vertelde een huiseigenaar. 
Ook bezoekers waren enthousiast. “Voor ons was het bezoek een schot in de roos. De huiseigenaar wist ons alles te vertellen over de maatregelen die ik in mijn huis wil gaan toepassen. Ik heb veel informatie opgedaan die ik zeker zal toepassen in mijn eigen woning.”

Thematours

Wie zich na de Duurzame Huizen Route nog verder wil verdiepen in een specifiek thema kan in het voorjaar van 2019 op thematour. Met een groep van gemiddeld 12 personen wordt een woning bezocht en daarbij een specifiek thema behandeld. Dit varieert van warmtepomp, isolatie tot het gebruik van natuurlijk materialen of het opwekken van zonne-energie. Wilt u graag verder oriënteren? Geef u interesse door via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours

Het hele jaar door

Niet alleen tijdens de Duurzame Huizen Route kan er georiënteerd worden op duurzaam wonen. Het hele jaar door zijn woningen via de website te bekijken en kunnen er vragen worden gesteld aan huiseigenaren. Zo blijft de ervaring en kennis van huiseigenaren 365 dagen per jaar beschikbaar. Heeft u ervaringen of tips voor duurzaam bouwen of verbouwen? Meld uw woning aan op www.duurzamehuizenroute.nl  

Huiseigenaren bedankt

Als gemeente Edam-Volendam willen wij alle huiseigenaren bedanken voor hun gastvrijheid en inzet! Door het delen van uw kennis en ervaringen zijn veel mensen verder op weg geholpen met hun stappenplan. Dankzij u maken we Nederland weer een stuk duurzame