Duurzaam wonen

Bewonersinformatie over energiebesparing, subsidiemogelijkheden en (gratis) online tools voor het berekenen van terugverdientijden.

Energiebesparende maatregelen kunnen uw energierekening flink verlagen. Dit levert een leuke besparing en een comfortabel huis op. Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze inwoners bewust worden van de verschillende besparingsmogelijkheden die er liggen in en rondom de woning.

Energie besparen? Lees de Besparingsladder

De woonbond heeft onlangs een praktische 'energieladder' geïntroduceerd, waarin in één oogopslag de mogelijkheden tot energiebesparing worden gepresenteerd : www.woonbond.nl/publicatie/energiebesparingsladder.

Tips bij het verduurzamen van uw woning

Via de huisscan van Greenhome kunt u eenvoudig berekenen welke energiebesparende maatregelen voor uw woning het meest interessant zijn.

Indien u meer geïnteresseerd bent in het reduceren van CO2-uitstoot binnen uw woning kan de Klimaatteller u wellicht handvaten bieden.

Om te beoordelen of uw woning geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen kunt u de Zonatlas raadplegen.

Indien uw woning niet geschikt is voor zonnepanelen bestaat er altijd de mogelijkheid om via een coöperatieve overeenkomst toch te genieten van de financiële voordelen die dit biedt. Een energie-coöperatie investeert het ingelegde vermogen in een (grootschalige) zonnestroominstallatie op een nader te bepalen locatie, waarbij de deelnemers het voor hen opgewekte vermogen mogen compenseren met het verbruik van hun eigen huisaansluiting, middels de zogeheten ‘postcoderoosregeling’. Inmiddels is binnen de gemeente Edam-Volendam de coöperatie 'Zon op Edam-Volendam' actief. Voor nadere info en eventuele contactpersonen kunt u een mail sturen naar duurzaamheid@edam-volendam.nl of kijk op de website van Zon op Nederland.

Voor huiseigenaren zijn er diverse subsidiemogelijkheden op verduurzamingsmaatregelen. Op deze website van Duurzaam Bouwloket kunt u met een eenvoudige subsidiecheck controleren of de door u voorgenomen maatregelen in aanmerking komen voor subsidie. Deze subsidiemogelijkheden gelden veelal ook VvE’s.

Op de website van Duurzaam Bouwloket vindt u tevens tips voor energiesparing, alsmede bedrijven die u kunnen helpen uw duurzame ambities te verwezenlijken.

Woont u in een (rijks)monument of beschermd stads-/dorpsgezicht? Ook dan kan Duurzaam Bouwloket u van een passend energie-advies voorzien. Informeer naar de mogelijkheden door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen naar: info@duurzaambouwloket.nl.

Voor bewoners van een (rijks)monument bestaat er tevens het programma ‘Groene Grachten’. Binnen de gemeente Edam-Volendam zijn diverse representatieve panden onderworpen aan een onderzoek voor energieverbeteringsmaatregelen. De uitkomsten van deze energie-adviezen zijn op 19 juli 2018 gepresenteerd aan een grote groep geïnteresseerden en worden aan een ieder ter beschikking gesteld middels ‘De Groene Menukaart’, een digitale onlinetool. Voor meer informatie over het project kunt u een kijkje nemen op de website van de Groene Grachten. Op de website De Groene Menukaart kunnen eigenaren van oudere panden inspiratie opdoen voor het verantwoord verduurzamen van hun woning.

Verhuizen of verbouwen?

Gaat u verhuizen of verbouwen? Een verbouwing of verhuizing levert volop mogelijkheden om duurzame initiatieven te ontplooien. Isolerende maatregelen en/of het plaatsen van zonnepanelen zijn eenvoudiger realiseerbaar tijdens een voorgenomen verbouwing, dan als losstaand project op zich. Denk bijvoorbeeld bij het vervangen van uw keuken eens aan elektrisch koken. Koken op gas zal naar verwachting op termijn verdwijnen, waarmee inductie koken de nieuwe standaard wordt. U kunt hier nu reeds rekening mee houden en hier toekomstig geld mee besparen!

Zonnepanelen goud waard bij verkoop

Het plaatsen van zonnepanelen is een slimme investering om je woning in waarde te laten stijgen en aantrekkelijker te maken op de woningmarkt. Ga je in de nabije toekomst wellicht verhuizen? Laat dit je dan niet weerhouden om zonnepanelen te plaatsen. Het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket legt je uit waarom:

Zonnepanelen zijn goud waard

Verduurzamingsmaatregelen van monumenten

Meer informatie over monumenten en duurzaamheid vindt u op onze pagina Cultureel Erfgoed.