Ritme, gezond eten, water drinken en bewegen: zo blijf je thuis fysiek én mentaal gezond

We zitten voorlopig nog wel even thuis. Het kan best pittig zijn met kinderen thuis. Hoe doe je dat? Wetenschappers roepen juist nu: ‘blijf in beweging!’ Door stil te zitten word je weerstand namelijk minder. Door te bewegen krijg je meer T-cellen en NK-cellen, onze natural killers tegen ziekte. Ook helpt bewegen tegen stress en zorgt het voor een goed gevoel. En tot slot maakt bewegen hersens actief, waardoor je makkelijker leert. Ga dus lekker bewegen met het hele gezin!

Houd structuur in de dag, net als op school. Waarom?

Dit terugkerend ritme gedurende de dag of week, maakt het leven voor kinderen voorspelbaar. Door de herhaling weet je kind wat er gaat komen. Je kind heeft op een bepaalde manier overzicht (afhankelijk van de leeftijd natuurlijk). Het weet wat er van hem/haar wordt verwacht. Dit geeft zelfvertrouwen en rust. En het geeft kinderen ook de ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Want, als alle dagelijkse handelingen vertrouwd zijn, kan het kind zijn energie richten op groei en ontwikkeling.

Houd de reguliere bedtijden van je kind aan

Ze mogen natuurlijk wel iets verschillen, maar zorg ervoor dat het niet al te veel is.

Houd de lunch- en pauzetijden van school aan

Dit is het moment waar je kind op school naar uitkijkt en dit wordt ook vaak gebruikt om even buiten te kunnen spelen. Plan deze momenten dus zeker in je dagschema! Neem s' ochtends een fruithapje, lunch lekker samen en laat je kind als het mogelijk is even in de tuin of op het balkon uitrazen. Welk spel deed jij vroeger op straat?

Welke beweeg spelletjes kan ik doen in kleine ruimtes?

Ook helpt bewegen tegen stress en zorgt het voor een goed gevoel. En tot slot maakt bewegen hersens actief, waardoor je makkelijker leert. Ga dus lekker bewegen met het hele gezin!

Buiten

Kinderen tot 12 jaar mogen buiten spelen op basis van de nieuwe maatregelen van de Rijksoverheid. Ben je ouder dan 12 houd dan de maatregelen aan. Niet met meer dan drie personen tegelijk naar buiten en 1.5 meter afstand van elkaar houden.

Zorg goed voor je immuunsysteem

Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, blijft je weerstand zo hoog mogelijk. Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Dan word je minder snel ziek. Als je toch ziek wordt, dan herstel je sneller.

 (Bron JOGG-Zaanstad)