Paasboodschap burgemeester Lieke Sievers

Uitzonderlijke Pasen 2020

Pasen is het feest van het vieren van het leven, van het voorjaar, van naar buiten en erop uit gaan; eieren als symbool van dat nieuwe leven en gezelligheid aan tafel.

Pasen 2020 beleven we in een hele vervreemdende toestand: er zijn hele ingrijpende maatregelen van kracht, landelijk, omdat we een zeer besmettelijk virus onder controle willen krijgen. Het effect op de hele samenleving is enorm. Het effect in gezinnen is enorm. Nu pas echt beginnen we te voelen en te ervaren wat de maatregelen, nu ze al een paar weken duren, veroorzaken.

Ik heb heel veel respect voor de mate waarin heel erg veel mensen zich aan de voorgeschreven handelwijze houden, voor winkeliers en marktkooplui die er alles aan doen om besmettingen te voorkomen; voor alle zorgwerkers, leerkrachten, handhavers die onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen. Ik maak me zorgen over alle ondernemers die zwaar onder druk staan nu hun bedrijf stil ligt en financiƫle nood ontstaat. Nu alles lang duurt, is in de hele samenleving merkbaar dat lontjes korter worden, tolerantie lager, en dus ergernis en frustratie op de loer ligt.

Het is voor iedereen een moeilijke tijd, we moeten allemaal leven met de beperkingen. Meer dan ooit zullen we nu rekening met elkaar moeten houden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, waarbij een heel aantal mensen het zwaarder heeft dan anderen. Het gaat er juist nu om dat we met respect omgaan met ieders beperkte vrijheid. Want dat is het: ieders vrijheid is beknot door de maatregelen.

In de gemeente doen we er alles aan om wat er nog in vrijheid mogelijk is, vast te houden; daarom is bijvoorbeeld opnieuw zaterdag de markt open; daarom zijn bijvoorbeeld er geen gebieden aangewezen waar je niet meer mag zijn. Dat kan alleen goed gaan, als iedereen meewerkt om het op deze manier vol te houden. Als iedereen het belang ervan inziet, en daarnaar handelt. Als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, en als we allemaal elkaar wat ruimte gunnen. Die is immers al zo beperkt...

Ik wens u allemaal toe dat u gezond blijft, dat u van het mooie weer met Pasen kunt genieten, en toch rust en ontspanning weet te vinden in deze vreemde Paastijd. Het vrije leven komt vast weer terug. Laten we ons vasthouden aan de slinger woorden die op diverse plekken in het raam hangt : 'Het komt goed'.

Blijf gezond en hartelijke groet,

Lieke Sievers