Oproep Burgemeester Lieke Sievers

Het zijn bijzondere tijden. Inmiddels zijn we al drie weken in deze situatie van thuisblijven en afstand houden. Ik wil u graag complimenteren, want wat hebben we ons snel aangepast allemaal. Ik heb respect voor iedereen die thuis werkt, thuis les krijgt of geeft, zijn winkel zo heeft ingericht dat we afstand houden en voor iedereen die zijn best doet om met elkaar het virus in te dammen. En het is nodig om vol te houden, zoals onze premier dinsdagavond aangaf. De ziekenhuizen staan onder druk, ook in onze regio, dus om de situatie beheersbaar te houden moeten we afstand houden.

Wat het voor iedereen lastig maakt is dat het de komende tijd mooier weer wordt. En dat iedereen na binnen zitten de voorjaarskriebels voelt. Aankomend weekend wordt het lekker zonnig. Je krijgt dan misschien zin om erop uit te trekken, om in de tuin te werken of aan je huis te klussen. Dat begrijp ik heel goed, en dat kan ook, maar:

  • Geniet van de zon, vooral in je tuin of op je balkon
  • Wil je er toch op uit, bedenk dat meer mensen dit willen en houd afstand
  • Doe klussen waarvoor je alles al in huis hebt, de bouwmarkten en tuincentra zijn drukke plekken. Als je wel gaat, ga vroeg of laat op de dag, ga alleen en houd afstand
  • Op plekken waarvan we verwachten dat het druk kan worden gaan we extra handhaven op het samenscholingsverbod
     

Ik vraag u dus met klem: lieve inwoners: geniet van de zon, maar doe dat thuis. Ga alleen naar buiten als het nodig is. Houd 1,5 meter afstand van anderen. Ook op straat, in de winkel en in het park. En was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep. Ik reken erop dat u verstandige keuzes maakt. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Burgemeester Lieke Sievers.