Activiteiten Jeugdgezondheid tijdens coronamaatregelen

Bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) komen veel vragen binnen of de afspraken van Jeugdgezondheid doorgaan nu er maatregelen zijn getroffen voor het coronavirus. Daarom zetten we hieronder even alles op een rijtje.

Advieslijn Jeugdgezondheid GGD

Nu de scholen en kinderdagverblijven gesloten zijn vanwege het coronavirus, zijn je kinderen veel thuis. Misschien loop je nu tegen meer problemen of vragen aan?
Weet dan dat je terecht kunt bij de Advieslijn Jeugdgezondheid van de GGD. Je kunt deze Advieslijn Jeugdgezondheid bellen (0299) 748 004, op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. De medewerkers van Jeugdgezondheid geven je graag antwoord. Op de site ouderchat.nl kun je online chatten met een jeugdverpleegkundige.

1 ouder/verzorger mee naar consultatiebureau en inloopspreekuur

In verband met het coronavirus vragen wij je om maar met 1 ouder/verzorger naar het inkoopspreekuur en/of consultatiebureau te komen. Kom je toch met meer personen? Dan vragen we je om hen dan buiten de wachtruimte te laten wachten.

Hielprik, gehoortest, eerste huisbezoek

De hielprik en het eerste huisbezoek gaan gewoon door. De gehoortest doen we op een later tijdstip.

Vaccinaties en afspraken

  • De afspraken voor de kinderen t/m 14 maanden en het consult voor kinderen van bijna 4 jaar blijven gewoon doorgaan. De vaccinaties blijven belangrijk om de bescherming voor de ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te houden. Na zo'n vaccinatie is je kind niet extra bevattelijker voor anderen infectieziektes, zoals het coronavirus. Het is belangrijk om inenting vanuit het RVP op tijd te laten gebeuren en GGD Zaanstreek-Waterland doet haar uiterste best om dit ook nu zo goed mogelijk te doen.
  • De afspraak voor de 22-wekenprik voor aanstaande moeders gaat ook gewoon door.
     

Groepsvaccinatie

RIVM heeft besloten dat de groepsvaccinatie voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 13-jarigen (HPV) na de zomervakantie gaan plaatsvinden. En niet in mei, zoals bij de GGD in de planning stond. Met uitstel van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten door het RVP niet in gevaar. De vaccinatie Meningokokken ACWY voor 14-jarigen gaat op een andere manier plaatsvinden voor 1 juli 2020. De kinderen, die voor deze vaccinatie in aanmerking komen, krijgen bericht van de GGD.

Wanneer kun je de afspraak beter afzeggen?

Als jij of je kind koorts (hoger dan 38 graden) hebt. Ook bij milde (verkoudheids-) klachten, niezen, keelpijn, en hoesten is het beter om de afspraak af te zeggen. Twijfel je of je de afspraak wilt laten doorgaan? Dan kun je bellen met GGD regio Waterland om te overleggen: (0299) 74 80 04.

Afspraken die niet doorgaan

Veel van de medewerkers Jeugdgezondheid van de GGD hebben nu andere werkzaamheden in het kader van corona. Deze werkzaamheden hebben op dit moment voorrang. Daarom zegt de GGD veel consultatiebureau afspraken telefonisch af. Dit zijn afspraken voor kinderen van 18 maanden, 2 en 3 jaar, kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Ouders/verzorgers die zij telefonisch niet te pakken krijgen, ontvangen een brief hierover. Op dit moment kan de GGD nog geen nieuwe afspraken plannen hiervoor. Hier hoef je dus niet over te bellen. Je krijgt van de GGD een nieuwe afspraak wanneer dat kan. In mijn Kinddossier kun je nu niet zelf een afspraak maken. Alleen in het geval dat het spoed is, kun je wel altijd een afspraak maken.

Opvoedspreekuren

Het opvoedspreekuur gaat door, maar telefonisch. De pedagogisch adviseur belt jou op het afgesproken tijdstip.
Er wordt flexibel omgegaan met de invulling van het spreekuur. Zo is er de mogelijkheid om te  beeldbellen of het gesprek vervolgen op een ander tijdstip. (eventueel ’s avonds)

Inloopspreekuur

Er is besloten om het inloopspreekuur voor het CJG Edam-Volendam (locatie Oosthuizen en Volendam) te laten vervallen, zolang de corona maatregelen van kracht zijn. Het inloopspreekuur ogen en oren 4+ in Purmerend komt eveneens te vervallen.

Heb je toch de behoefte om je kindje te laten wegen en meten, kun je bellen naar (0299) 748 004 en met de telefoniste van het planbureau een afspraak inplannen met een jeugdverpleegkundige op de donderdag tussen 10.30 en 11.30 uur voor de locatie Volendam, Wieringenlaan 1a.

Vragen?

Voor de actuele informatie over het coronavirus kun je het beste kijken op www.rivm.nl Hier staan ook vragen en antwoorden. Heb je toch nog vragen over corona? Bel dan het landelijke informatienummer 0800-1351.