Opening Verzetsmonument Etersheim (voor genodigden)

Johanna Kuiper gaf als domineesvrouw in Etersheim velen een onderduikplek. Haar man, dominee Klaas Abe Schipper en zij waren bij de eersten die in verzet kwamen tegen antisemitisme en acties ondernamen. Zij kreeg postuum hiervoor de eervolle Israëlische onderscheiding Yad Vashem – Rechtvaardigen onder de Volkeren -. Volgens de ambassade van Israël “overleefden zij de Tweede Wereldoorlog, maar stierven aan de gevolgen”. Hun kleindochter Maya nam de onderscheiding in 2015 in ontvangst.

Ferdinand van Melle schreef een boek over haar: Johanna Kuiper – ‘Een gewaagd leven’. Het is helaas niet meer verkrijgbaar.

Het Schooltje van Dik Trom organiseert op 5 mei een bijeenkomst waar een lezing van Ferdinand van Melle en de onthulling van een monument ter ere van Johanna Kuiper en haar man Klaas Abe Schipper centraal staan. Hun zoon Kristofer Schipper is initiatiefnemer van het verzetsmonument.

Het programma:

14.00 uur: Ontvangst van genodigden

14.30 uur: Lezing door Ferdinand van Melle

15.00 uur: Lopend naar de begraafplaats

15.15 uur: Aanbieding/onthulling monument door Kristofer Schipper en burgemeester 

15.45 uur: Afsluiting

Gedurende enkele weken rond 5 mei is er een kleine tentoonstelling ingericht in de dependance van het schooltje over Johanna Kuiper als schrijfster.

Zie ook: https://onh.nl/verhaal/vrije-mensen-en-vrije-liefde-met-johanna-kuiper

Startdatum van het evenement 05-05-2020
Starttijd: 14:30
Einddatum van het evenement 05-05-2020