Mantelzorgen hoef je niet alleen te doen: er is ook hulp voor jou

Veel mensen zorgen voor iemand die langdurig ziek is of hulp nodig heeft, zonder te beseffen dat ze mantelzorger zijn. Mantelzorgers doen dit meestal met liefde. Toch nemen ze vaak (te) veel hooi op hun vork. Dan is het goed te weten dat elke gemeente handige informatie én hulp biedt aan mantelzorgers. Denk aan respijtzorg, huishoudelijke hulp, Aanvullend Openbaar Vervoer, dagbesteding of lotgenotencontact. Maar ook tips om goed voor jezelf te blijven zorgen.

De gemeente kan helpen

Dat de gemeente hulp kan bieden, weten lang niet alle mantelzorgers. Daarom ontwikkelden de zeven gemeenten in Zaanstreek-Waterland samen een bewustwordingscampagne om zoveel mogelijk mensen hierover te informeren.

Vergroot je kennis, deel je zorg en zorg goed voor jezelf

Melanie, Klaas en Peggy zijn de drie gezichten in deze campagne. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal én geven advies. Je komt hun bijzondere verhalen de komende maanden tegen op websites, posters, in de krant en later dit jaar zelfs op straat. Er is ook een folder met tips voor mantelzorgers. De campagne is op eind augustus gestart met het eerste bredere verhaal rondom moeder Melanie en haar dochter met autisme. Op 21 september, op Wereld Alzheimerdag, lanceerden de gemeenten de campagneverhalen over dementie met het tweede verhaal van Klaas. Gevolgd door het derde verhaal van Peggy op de Dag van de Mantelzorger, 10 november. De drie tips die Melanie, Klaas en Peggy aan alle mantelzorgers willen geven zijn: vergroot je kennis, deel je zorg en vergeet niet ook goed voor jezelf te blijven zorgen.

Aandacht voor mantelzorgers

De regiogemeenten willen mantelzorgers, hun naasten en hun omgeving bewust maken van de hulp en ondersteuning die er is. Op belangrijke dagen die met het thema verbonden zijn, wordt aandacht voor mantelzorgers gevraagd: 21 september Alzheimerdag en 10 november Dag van de Mantelzorger. Meer weten over de verhalen of over hulp voor of registeren als mantelzorger? Neem contact op met het wijkteam of het Wmo loket of kijk op de regiosite van Netwerk Dementie.

Bron: Gemeente Purmerend