Kunst en Curiosa in de Grote Kerk
Op zaterdag 12 oktober openen wij de deuren van de Grote Kerk in Edam voor de Kunst- en Curiosadag. Een bijzonder evenement dat deel uitmaakt van de Kunstmaand. Tijdens deze dag krijgen inwoners de unieke kans om kunstwerken uit de gemeentelijke collectie te kopen en hun eigen waardevolle objecten te laten taxeren door experts. Ook wordt het startsein gegeven voor de ontzamelingsactie van de gemeentelijke kunstcollectie, waarbij de kunstwerken op zorgvuldige wijze een nieuwe bestemming krijgen, terwijl de kerncollectie behouden blijft voor toekomstige generaties. Met livemuziek, een gezellige sfeer en volop gelegenheid om te genieten van kunst, belooft de Kunst- en Curiosadag een onvergetelijke ervaring te worden voor kunstliefhebbers en nieuwsgierigen uit de hele gemeente.
Wij hebben door de jaren heen een omvangrijke collectie van 360 kunstwerken opgebouwd. Een groot deel van deze collectie werd verkregen onder de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), die kunstenaars tussen 1949 en 1987 in staat stelde hun werk in te ruilen voor een uitkering. Hoewel de regeling ooit belangrijk was om kunstenaars financieel te ondersteunen, heeft dit geleid tot een verzameling kunstwerken waarvan veel in opslag is beland.
Inventarisatie
Recent is de collectie geïnventariseerd door een kunsthistorica, ondersteund door de gemeente. Hierbij is gekeken naar de culturele en decoratieve waarde van elk kunstwerk. Het doel van deze inventarisatie is om een beheersbare kerncollectie samen te stellen die toekomstbestendig is en op een juiste manier kan worden opgeslagen en gepresenteerd.
Van de 360 kunstwerken zal een kerncollectie van ongeveer 95 werken behouden blijven. Deze kerncollectie wordt opgeslagen in het Waterlands Archief, in de opslag van het gemeentehuis of blijft in het gemeentehuis tentoongesteld. De selectie is gemaakt op basis van culturele, visuele en kwalitatieve waarde. Hierbij is ook rekening gehouden met de erfgoedwet en de Richtlijn Vervreemding Gemeentelijk Cultuurgoed van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Wat gebeurt er met de andere kunstwerken?
Kunstwerken die niet tot de kerncollectie behoren, worden ontzameld. Dit betekent dat ze op verschillende manieren een nieuwe bestemming krijgen. Sommige werken zullen worden geschonken, zoals aan het Edams Museum of de erfgenamen van de kunstenaars. Andere werken zullen verkocht worden, en enkele beschadigde kunstwerken, zoals die onder de BKR-regeling verkregen zijn en inmiddels door vergeling en verzuring in slechte staat verkeren, worden helaas vernietigd.
Tijdens de Kunst- en Curiosadag worden verschillende kunstwerken uit de gemeentelijke collectie te koop aangeboden. Welke en van wie de kunstwerken zijn is nog een verrassing. De opbrengst van deze verkoop zal worden gebruikt om toekomstige kunst- en cultuurprojecten in de gemeente te ondersteunen, zoals de Kunstmaand van 2025.
Kunst- en Curiosadag op 12 oktober
Op zaterdag 12 oktober vindt de Kunst- en Curiosadag plaats in de Grote Kerk in Edam. Van 11.00 tot 15.00 uur kunnen bezoekers niet alleen kunstwerken van de gemeente kopen, maar ook eigen objecten laten taxeren door experts van Veilinghuis De Eland en De Zon. Inwoners mogen per persoon maximaal drie objecten meenemen, zoals schilderijen, tafelzilver, horloges, aardewerk of porselein, die ter plekke getaxeerd worden. Bovendien kunnen bezoekers ervoor kiezen om hun objecten later te laten veilen bij Veilinghuis Eland en de Zon. Naast de verkoop en taxaties kunnen bezoekers genieten van koffie, thee en gebak, terwijl live akoestische muziek de dag gezellig omlijst. Het evenement is gratis toegankelijk voor iedereen.
Voorbeeldprojecten en herbestemmingen
Kunst uit de collectie van de gemeente Edam-Volendam wordt zorgvuldig herplaatst, zodat deze werken weer kunnen worden bewonderd door het publiek. Zo is een historisch schilderij van het stadsgezicht Oosthuizen, dat ernstig beschadigd raakte tijdens de opslag, onlangs geschonken aan de Historische Vereniging Oosthuizen. Deze vereniging laat het schilderij restaureren en zal het op een prominente plek in Oosthuizen tentoonstellen. Ook het beeldje van Dik Trom, een creatie van beeldhouwer Margriet Blasweile, is geschonken aan de Stichting Etersheimerbraak, die het Schooltje van Dik Trom beheert.
Kunstmaand
Meer informatie is te vinden op onze pagina Kunstmaand in Edam-Volendam.
Kunst- en Curiosadag in de Grote Kerk van Edam
- Zaterdag 12 oktober 2024
- 11.00 tot 15.00 uur
- Grote Kerkstraat 57
- 1135 BC Edam