Hout stoken

Hout stoken wordt door veel mensen gezien als gezellig en als mogelijkheid om voordelig het huis te verwarmen. Maar het kan ook ongezond zijn voor uzelf, uw gezin en voor uw buren. De verbranding van hout zorgt voor rookgassen en stof. Deze stoffen blijven voor een groot deel in huis hangen of gaan naar buiten via ventilatieroosters en vervolgens bij buren naar binnen. Dit kan overlast veroorzaken.

Stookklachten

Stookt u hout? Dan bent u verantwoordelijk voor het afvoeren van de rookgassen die vrijkomen, zonder dat hier overlast door ontstaat.

Krijgt u een klacht van een buurtbewoner? Als goede buur is het verstandig het gesprek aan te gaan en te kijken welke mogelijkheden er zijn om de overlast op te lossen.

Komt u er samen met uw buren niet uit? Schakel dan de buurtbemiddeling BeterBuren in. Zij bieden bemiddeling aan voor buren die overlast ervaren of een conflict hebben en daar onderling niet uitkomen. Zij werken met getrainde bemiddelaars en coaches die op onafhankelijke basis klachten in behandeling nemen. Voor meer informatie en aanmelden verwijzen wij u naar de website beterburen.nl. Deze faciliteit bieden wij u kosteloos aan.

Overlast van houtstook

Heeft u last van houtstook in uw buurt? Dan heeft u twee mogelijkheden om de situatie op te lossen:

 • U gaat in gesprek met de stoker, of
 • U meldt het bij ons, de gemeente. Dit kan via de pagina 'melding doen'. Let op: melden heeft alleen zin als de (geur)overlast in de woning zo ernstig is dat gemeentelijke toezichthouders de klacht op eenvoudige wijze kunnen waarnemen. Dit betekent dat er bijna sprake moet zijn van zwarte rookwalmen.

Handhaving

Er zijn geen landelijke regels of wetten om als gemeente op te kunnen treden tegen de overlast van houtstook. Zolang nieuw landelijk beleid uitblijft, kunnen we dus niet handhavend optreden.

Daarom adviseren wij u altijd eerst zelf in gesprek te gaan met de veroorzaker van de overlast. Een goed gesprek kan genoeg zijn om de overlast te beëindigen of tot een minimum te beperken.

Tips voor het stoken van hout

 1. Raadpleeg eerst Stookwijzer.nu. Hier ziet u of de weersomstandigheden goed zijn om te stoken.
 2. Meld u aan voor het stookalert van het RIVM. U krijgt dan een e-mail als het weer niet geschikt is om hout te stoken.
 3. Laat de houtkachel uit bij windstil of mistig weer.
 4. Stook alleen droog hout.
 5. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
 6. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
 7. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. U voorkomt hiermee schoorsteenbrand.
 8. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
 9. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
 10. Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.