Bezienswaardigheden Volendam

Bebouwing en monumenten

Het Doolhof te VolendamDe bevolking woont nu in mooie, solide gebouwde stenen woningen, maar dit was tot aan het begin van deze eeuw anders. Zie de kleine houten huizen, die u nu nog op het Doolhof kunt aantreffen. Dit Doolhof dankt zijn naam aan het feit dat de bebouwing er niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand kwam. De hierdoor ontstane natuurlijkheid van een gegroeid dorpsbeeld kan men ook aantreffen op het Dril, langs het Havendijkje, en in de Meerzijde en omgeving. Dit typische hart van Volendam met daarnaast, niet te vergeten, de unieke open haven van de voormalige Zuiderzee - thans het Markermeer geheten - trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen.

Het hervormde kerkje

Hervormde Kerk te VolendamDit hervormde kerkje is in 1658 door Adriaan Jan Nieng, molenaar te Hoorn, gebouwd. Het is een nagenoeg vierkant, op bakstenen voeting uit hout opgetrokken gebouwtje. Het heeft een door een klokkentorentje bekroond tentdak met rode pannen en vertoont veel overeenkomst met een Noord-Hollandse stolphoeve. Dit kerkje was een schenking van de staten van Holland en West-Friesland aan de hervormden te Volendam en werd op 6 oktober 1658 ingewijd. Het kerkje wordt sinds 2007 gebruikt als officiële trouwlocatie van de gemeente en bevindt zich aan het Burg. Kolfschotenplein te Volendam.

 


Klederdracht

Volendammerdag Uiteraard heeft de openbreking van het vroegere isolement, in een zó indringend en snel tempo, gevolgen gehad; in het bijzonder voor de wereldbekende fraaie klederdracht. Alleen de ouderen - en dan nog voornamelijk de oudere vrouwen - zijn de karakteristieke klederdracht trouw gebleven. Gevreesd wordt dat deze prachtige klederdracht langzamerhand zal verdwijnen. Om dit te voorkomen, is al in 1954 de Stichting Klederdrachten Volendam opgericht. Deze Stichting heeft als doelstelling de Volendamse klederdracht zo volledig en oorspronkelijk mogelijk te handhaven en het dragen ervan te bevorderen. Het jaarlijkse Volendammer weekend, de braderiedagen tijdens de zomermaanden en de kerkelijke hoogfeestdagen worden steeds vaker gebruikt als dagen waarop de prachtige klederdracht wordt gedragen.

De Visafslag

Visafslag in VolendamDe grotendeels houten visafslag is een zeldzaam en gaaf bewaard gebleven monument, gebouwd in 1934 in opdracht van de Coöperatieve Afslagvereniging G.A. St. Vincentius. De visafslag is gebouwd op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag en een zolderverdieping. De gevels zijn opgetrokken in horizontale en verticale (top gevels) houten houtrabatdelen op gladde plint onder zadeldaken gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het geheel is geplaatst op een gecementeerde betonnen onderbouw aan de Haven te Volendam.

De houten klokkenstoel

Klokkenstoel aan de Haven van VolendamDe houten klokkenstoel is een eenvoudige klokkenstoel met een trouwklok uit 1771 gelegen aan de haven, midden in het oude centrum van Volendam.

 

 

 

 

 

Stichting Zuyderzee Cultuur Volendam

VD´172Begin 2003 is Stichting Zuyderzee Cultuur Volendam opgericht. Deze organisatie heeft de botters VD5, VD17, VD84 en VD172 in beheer. Dit zijn zogenaamde Volendammer kwakken, historische eikenhouten platbodems. Zij hebben een ligplaats gekregen in de Volendammer haven. Ook is de Stichting bezig met de bouw van een houtscheepswerf ´De Krommer´ genaamd. De werf wordt in authentieke Volendammer bouwstijl gemaakt. Deze is gelegen aan het Slobbeland 15. Het is mogelijk om ´s zomers een vaartocht te maken met één van de kwakken.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de stichting.

 

Volendams Museum

Volendams MuseumWilt u een kijkje nemen in het verleden en als het ware een blik werpen in de keuken, dan verdient een bezoek aan het Volendams Museum zeker aanbeveling. U kunt dan zien hoe de Volendammer bevolking in de kleine houten vissershuisjes woonde en werkte. In het museum is ook het wereldberoemde sigarenbandjeshuisje gevestigd. Hier kunt u het decoraties en mozaïken bezichtigen van ruim 11 miljoen sigarenbandjes.Regelmatig worden in het museum tentoonstellingen gehouden met wisselende thema´s. Kijk voor meer informatie op de website van het Volendams Musuem.

Dat de Volendammer gemeenschap springlevend is getuigen de sport-, muziek- en zangverenigingen. Diverse sportverenigingen beoefenen hun sport op het landelijk hoogste niveau en muzikaal geldt hetzelfde, zowel met bands of koren als met individuele zangers en zangeressen. De naamsbekendheid van Volendam tot ver over de landsgrenzen is met name ook hieraan te danken. 

Palingsound Museum

Palingsound museumOp de zolder van rokerij Smit Bokkum gelegen aan de rand van het IJsselmeer is het Palingsound Museum gevestigd. Hier is alles over de 100-jarige muziekgeschiedenis te vinden met a. de Cats, Leftside, Canyon, Maribelle, BZN, Jan Smit en Nick & Simon. Ook kunt u hier een rondleiding in een authentieke rokerij maken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het Palingsound Museum.

 

Uniek Volendam

Uniek VolendamDeze multimediale inloopdocumentaire is te vinden in de nieuwe Van Donge & De Roo Tower bij de hoofdingang van het Kras Stadion van FC Volendam. Geopend vanaf 13 juni 2013.
In Uniek Volendam wordt op typisch Volendamse manier antwoord gegeven op de vraag: ‘Hoe komt het dat dit dorp zoveel succes heeft op sportief, muzikaal en ondernemersgebied?’ Introductiefilmpje Uniek Volendam.

Rondleidingen

St. Vincentiuskerk in de Oude Kom VolendamVoor rondleidingen door de Oude Kom van Volendam, langs de schilderijen van Hotel Spaander, de St. Vincentiuskerk en overige toeristische informatie verwijzen wij u naar de VVV-Volendam.

 

 

| aA |
Edam-Volendam heeft antwoord!

Parkeren Centrum Volendam/
Parking Volendam Centre:

Verkeersbord met de P voor Parkeren

Twitter